Κυ. Απρ 28th, 2024

Ελβετοί αρχαιολόγοι αναζητούν θησαυρούς στην Ελλάδα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εδώ και 60 χρόνια, Ελβετοί αρχαιολόγοι εξερευνούν τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ερέτριας, στην ελληνική χερσόνησο της Εύβοιας, αναζητώντας θησαυρούς και ιερά. Μετά από πρόσκληση των ελληνικών αρχών, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ESAG) ξεκίνησε τις ανασκαφές στην Ερέτρια το 1964. Την περίοδο αυτή, Ελβετοί ερευνητές έγραψαν εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές.«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε μια από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές ερευνητικές ανασκαφές στην Ελλάδα», δήλωσε ο Tobias Krapf, ο οποίος συμμετέχει στην εργασία, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS. «Η Ελλάδα είναι απίστευτα σημαντική ως ερευνητικός χώρος. Είναι κέντρο αρχαιολογίας. Μπορούμε να κάνουμε σημαντική συνεισφορά και από την Ελβετία», πρόσθεσε.

Ερευνητικά προγράμματα

Ένα από τα κύρια ελβετικά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα αφορά το ιερό της θεάς Άρτεμης. Πολλές ενδείξεις για την ύπαρξη ιερού της Αρτέμιδος κοντά στην Ερέτρια έχουν βρεθεί σε ελληνικές και ρωμαϊκές πηγές. Σύμφωνα με τον Krapf, οι αρχαιολόγοι αναρωτιόντουσαν ήδη για τη θέση του πριν από εκατό χρόνια.Το 2017, Ελβετοί ερευνητές έκαναν τελικά μια θεαματική ανακάλυψη: στην Αμάρυνθο, όχι μακριά από την Ερέτρια, συνάντησαν τα ερείπια του ιερού χώρου. Και τρία χρόνια αργότερα βρήκαν τον ναό της θεάς: μια πλούσια κατάθεση από αγγεία, χάλκινα δοχεία, σφραγίδες και στολίδια από πολύτιμα υλικά μαρτυρεί πού επρόκειτο να χτιστεί. Πέρυσι οι ερευνητές κατάφεραν να αποκαλύψουν ολόκληρο τον ναό της Αρτέμιδος.Τα ευρήματα είναι ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας. Ωστόσο, η ESAG, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, απέκτησε τα δικαιώματα έρευνας και δημοσίευσης.

Στιγμιότυπα από τα ερείπια της αρχαίας Ερέτριας

«Υλικοτεχνική πρόκληση»

Στο πλαίσιο ενός άλλου έργου, Ελβετοί αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στην κορυφή του ψηλότερου βουνού στο νησί της Αίγινας. «Είναι μια υλικοτεχνική πρόκληση», παρατηρεί ο Krapf.Κάθε μέρα οι ερευνητές πρέπει να ανεβαίνουν στο βουνό με τα πόδια, με τον εξοπλισμό τους. Κατά μία έννοια, είναι τυπικά ελβετικό τοπίο, τονίζει ο ερευνητής. Οι αρχαιολόγοι διεξάγουν επίσης έρευνα υποβρύχια: δύτες εξετάζουν ένα αρχαίο ναυάγιο. «Μόλις βρήκαμε οστά και δόντια του πληρώματος αυτού του ναυαγίου», εξηγεί ο Tobias Krapf.«Έχουμε κάνει μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις πρόσφατα, η μία μετά την άλλη», συνεχίζει ο ειδικός: «Υπάρχει κάποια τύχη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε επίσης εντατικοποιήσει τη δουλειά μας». Τώρα στις ανασκαφές συμμετέχουν μεγαλύτερες ομάδες από ό,τι στο παρελθόν: τα δύο τελευταία καλοκαίρια περίπου 70 άτομα έχουν σταλεί στην Εύβοια.

Παράγοντας της ζέστης

Ενώ ενδιαφέρονται για το παρελθόν, οι ερευνητές πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς ερευνητές και φοιτητές πρέπει να συμμορφώνονται με τα ωράρια των πανεπιστημίων τους.«Κάνει απίστευτη ζέστη τα τελευταία χρόνια», λέει ο Krapf. «Δεν μπορούμε να δουλέψουμε το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα», λέει. Επιπλέον, επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα. Έτσι οι ανασκαφές ξεκινούν πάντα νωρίς το πρωί».Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, η προσπάθεια εξακολουθεί να αξίζει: «μόνο εξερευνώντας το παρελθόν μπορούμε να ξέρουμε πώς γίναμε αυτό που είμαστε», κατέληξε ο επιστημονικός γραμματέας της ελβετικής σχολής στην Ελλάδα.

www.tanea.gr