Πε. Απρ 25th, 2024

Ενδυνάμωση – Πρόληψη – Καταστολή

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η κλιματική αλλαγή να μην βρίσκει τις χώρες απροστάτευτες από τα πρωτόγνωρα φαινόμενα που αφήνουν πίσω τους φοβερές καταστροφές, σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Οι βαλκανικές χώρες αλλά και οι χώρες της νότιας Ευρώπης κυρίως καλούνται να αντιμετωπίσουν ψυχρές εισβολές κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και απρόσμενα μεγάλες θερμοκρασίες. Στη χώρα μας γίναμε μάρτυρες καταστροφικών φαινομένων από το 2018 και έπειτα.

Το πυροσβεστικό σώμα και η πολιτική προστασία, κατά προέκταση, σηκώνουν ένα δυσβάσταχτο βάρος ευθυνών ως προς την αντιμετώπιση των παραπάνω, έχοντας ως αποτέλεσμα το πυροσβεστικό σώμα να αποδεκατίζεται μέρα με τη μέρα σε δυνάμεις, ψυχικές, σωματικές αλλά και με μια ισχυρή δοκιμασία στον εξοπλισμό που έχει φέρνοντας τον τις περισσότερες φορές στα όρια της αντοχής του.

Έχοντας ως γνώμονα την πρόσφατη τροπολογία που ήρθε στη Βουλή σε σχέση με την πρόσληψη 500 ατόμων (δασοκομάντο) η πολιτεία ορθά προσπαθεί να καλύψει κενά σε νευραλγικό σημείο της πυροσβεστικής όπου είναι τα δάση.

Φτάνει όμως αυτό;

Κατά το τέλος του έτους, τα οργανικά κενά στο Π.Σ. ανέρχονται σε περίπου 9000, ενώ αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση πως ο εξοπλισμός πρέπει να ανανεωθεί, αν όχι να ενισχυθεί.

Πιστεύοντας ακράδαντα πως το φιλότιμο και οι δυνάμεις του συνόλου του σώματος, Αξιωματικοί, πυροσβέστες, Π.Π.Υ., εποχικοί πυροσβέστες, εθελοντές, θα δίνουν σε καθημερινή βάση τον καλύτερο τους εαυτό, η κοινωνία νιώθει ένα απέραντο σεβασμό, όμως δεν φτάνουν αυτά…

Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα προληπτικής ικανότητας σε σχέση με τη διαχείριση έκτακτων κλιματικών συνθηκών και σίγουρα θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από 500 ανθρώπους και λίγους ακόμα εποχικούς υπαλλήλους, – οι οποίοι σε 2 μήνες ξεκινούν και εργάζονται μόνο 6 μήνες σε μάχιμες και καίριες δασικές κατασταλτικές θέσεις, ενώ αποχωρούν κάθε 1η Νοεμβρίου από το ΠΣ, αφήνοντας 2.470 κενές θέσεις αμέσως- , ώστε η ασφάλεια από εσωτερικούς παράγοντες να μην είναι πια ένα όραμα, αλλά να είναι επί του πρακτέου ΜΑΧΗ.”