Πε. Απρ 18th, 2024

Ενεργειακό «τσουνάμι»: Τι θα κρίνει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Δεδομένα και σενάρια

A counterfeit money expert of the German Federal Bank holds new twenty euro banknotes during a press conference at a branch office of the German Federal Bank in Erfurt, central Germany, Tuesday, Oct. 27, 2015. (AP Photo/Jens Meyer)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αφενός είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, αφετέρου όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία θα κριθούν και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, που θα γίνουν την Τετάρτη (7/9).

Όταν η τιμή του διαμορφωνόταν στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αρκούσαν 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο για να καλυφθούν όλες οι εισαγωγές. Αν η τιμή παραμείνει στα 250 ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα πρέπει να ξοδέψει 17,5 δισ. ευρώ για την αγορά των 70 δισεκατομμυρίων κιλοβατωρών που καταναλώνονται σε ετήσια βάση. Αυτά κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Ή ο καταναλωτής, ή ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το κόστος μέτρων στήριξης για το 2022

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι το κόστος των μέτρων στήριξης μόνο για την φετινή χρονιά θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Περίπου 8,5 δισ. ευρώ προϋπολόγιζαν στο οικονομικό επιτελείο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου επηρεάζει και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τα σχέδια στήριξης για το 2022

Για φέτος, προτεραιότητα παραμένει η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η καταβολή αυξημένου επιδόματος θέρμανσης ή και η καταβολή άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης, αυτό που λέμε επιταγή ακρίβειας, στα φτωχότερα νοικοκυριά. Δεν είναι δεδομένο ότι θα επιδοτηθούν εκ νέου τα καυσίμα κίνησης ή το φυσικό αέριο.

Τα σχέδια του 2023  

Για το 2023 υπάρχουν δεδομένα. Η επιδότηση του ρεύματος πρέπει να συνεχιστεί αν δεν αλλάξει κάτι με τις διεθνείς τιμές. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη εξαγγελθεί ενώ η αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια είναι νομοθετημένη.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος, ΕΡΤ