Τρ. Μαρ 19th, 2024

Εξάρθρωση της συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένους και μέσα σε τράπεζες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συμμορία που εξαπατούσε, έκλεβε ή λήστευε ηλικιωμένα άτομα, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας συνδέονταν μεταξύ τους με φιλικούς και συγγενικούς δεσμούς, δεν ασκούσαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ δρούσαν τουλάχιστον από το 2015.

Κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, σε περιοχές της Αχαΐας και της Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ομάδων ΔΙΑΣ της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, καθώς και αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, συνελήφθησαν έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά. Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί και δύο ακόμη άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης απατών, διακεκριμένων κλοπών και ληστειών κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι κατηγορούμενοι πλησίαζαν ηλικιωμένα άτομα, κυρίως γυναίκες, στα οποία συστήνονταν ως φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένοι συγγενών τους και με προφάσεις όπως η περαίωση οικονομικών υποθέσεων, επιστροφής ή αποζημίωσης χρηματικού ποσού από την εφορία, τους έπειθαν να τους παραδώσουν διάφορα χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, που παραλάμβαναν από τράπεζες ή από το σπίτι των θυμάτων.

Σημειώνεται, ότι χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου δράσης τους είναι το γεγονός, ότι το μέλος της σπείρας που πλησίαζε τα θύματα την ώρα που πήγαιναν σε τράπεζα, τους ζητούσε να απενεργοποιήσουν το κινητό τηλέφωνό τους, με το πρόσχημα ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά ή σε τοποθέτηση βηματοδότη.

Οι κατηγορούμενοι είχαν ως εναλλακτικό σχέδιο να αφαιρούν χρήματα και κοσμήματα με άλλα προσχήματα ή ασκώντας λεκτική και σωματική βία.

Έτσι, οι κατηγορούμενοι εξασφάλιζαν την ανάληψη και παράδοση των χρημάτων από τα θύματά τους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να τους διακόψει κάποιο συγγενικό πρόσωπο των ηλικιωμένων με τηλεφώνημά του εκείνη την ώρα.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της ΕΛΑΣ, η εγκληματική οργάνωση έχει διαπράξει τουλάχιστον 46 περιπτώσεις απατών, 7 απόπειρες απάτης, 6 κλοπές και 3 ληστείες, με λεία που ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ.

Μάλιστα, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων, αρχηγικού μέλους, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για κλοπές και ληστείες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό άνω των 23.000 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, πλήθος κοσμημάτων και προσωπικά αντικείμενα, τα οχήματα των δραστών, καθώς και μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.