Τρ. Μαρ 19th, 2024

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή οχημάτων και στην πώληση τους με παραποιημένες προδιαγραφές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τις -550.000- ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν πάνω από -80- οχήματα και -17.450- ευρώ.

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οδήγησαν τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή οχημάτων και στην πώληση τους με παραποιημένες προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση έντεκα (11) ημεδαπών, μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, απάτης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, νομιμοποίηση εσόδων και της νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, αλλά και την άντληση στοιχείων από ημεδαπές και αλλοδαπές αρχές, προέκυψε ότι η εν λόγω οργάνωση, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το έτος 2017 έως και τον Μάιο του 2021 και διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Πιο συγκεκριμένα, 57χρονος, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, κατόπιν εντολών από 35χρονο, ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και συνιδιοκτήτη με την 36χρονη σύζυγό του, επιχείρησης εμπορίας οχημάτων, καθώς και από 37χρονο, ιδιοκτήτη συνεργείου-φανοποιείου οχημάτων, προέβαινε για λογαριασμό τους, στον εντοπισμό και την αγορά οχημάτων μη εμπορεύσιμων, λόγω πολλών χιλιομέτρων και φθορών, με έκδοση τιμολόγιου μικρότερης αξίας από την αγορά τους και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν την εισαγωγή τους μέσω συγκριμένης μεταφορικής εταιρείας, ιδιοκτησίας 65χρονου, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές τον ίδιο οδηγό, ηλικίας 31ετών.

Ο 31χρονος οδηγός, κατά την παράδοση των οχημάτων και των εγγράφων αγοραπωλησίας τους, εξακριβώθηκε ότι παραλάμβανε μετρητά (cash) χρήματα, ως μέρος της αμοιβής της μεταφορικής εταιρίας, ενώ το υπόλοιπα καταβάλλονταν με τους νόμιμους τρόπους, αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά έσοδα της εταιρίας. Επιπλέον, ο 31χρονος παραλάμβανε και χρήματα ως αμοιβή για τον 57χρονο, που ήταν υπεύθυνος για την αγορά των οχημάτων από το εξωτερικό, τα οποία και απέκρυπτε στο όχημα μεταφοράς προκειμένου να του τα παραδώσει.

Στη συνέχεια, 58χρονος εκτελωνιστής, κατά την εισαγωγή των οχημάτων,  όποτε χρειαζόταν, παραποιούσε-πλαστογραφούσε τα έγγραφα που συνόδευαν κάθε εισαγόμενο όχημα (τιμολόγιο αγοράς, βεβαίωση ΚΤΕΟ αλλοδαπής), προσκομίζοντας παράλληλα και φόρμα υπολογισμού αξιών του εκάστοτε οχήματος, αναγράφοντας ψευδώς μειωμένο αριθμό διανυθέντων χιλιομέτρων, αποσκοπώντας έτσι στη μεγιστοποίηση της εμπορικής τους αξίας.

Ακολούθως, 50χρονος, ιδιόκτητης συνεργείου οχημάτων στην Αττική, ως προς την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού, τροποποιούσε τα διανυθέντα χιλιόμετρα των οχημάτων, ενώ ο 37χρονος ιδιοκτήτης συνεργείου-φανοποιείου στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, αναλάμβανε την επισκευή και τον «καλλωπισμό» τους, ώστε να είναι πιο ελκυστικά.

Έπειτα, δρούσε 40χρονος, ο οποίος, προκειμένου να εκδοθούν πινακίδες κυκλοφορίας, αναλάμβανε να συμπληρώσει και να παραδώσει το πλήρη φάκελο εκάστοτε οχήματος στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών, παραποιώντας όμως ή συντάσσοντας πολλές φορές, ψευδή τιμολόγιο πώλησης, μεγιστοποιώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, το παράνομο οικονομικό όφελος για κάθε όχημα.

Τέλος, 66χρονος, ιδιοκτήτης μάντρας οχημάτων, τοποθετούσε μεγάλο μέρος των οχημάτων στην επιχείρηση του, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερα η πώλησή τους.

Από την ενδελεχή έρευνα, εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, προέβη τουλάχιστον σε -108- περιπτώσεις εισαγωγής και εμπορίας οχημάτων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -550.000- ευρώ.

Κατά το χρονικό της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν -80- οχήματα με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα, τα οποία κατασχέθηκαν υπό μεσεγγύηση.

Σε έρευνες που έγιναν σε οικία του 35χρονου και της 36χρονης, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -17.450- ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ στις επιχειρήσεις του 66χρονου και του 37χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -8- οχήματα που είχαν σκοπό να τα πουλήσουν με μειωμένα χιλιόμετρα. Επίσης, σε έρευνα στην επιχείρηση του 50χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μηχανήματα ηλεκτρονικής παρέμβασης στον εγκέφαλο των οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούσε για την μείωση των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτήν και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.