Σα. Απρ 27th, 2024

Εορτασμός της Παναγίας Παραμυθίας στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής στην Κόρινθο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εορτάστηκε κι εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η Ι. Πανήγυρις της Παναγίας της Παραμυθίας, το ακριβές αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος της Oποίας βρίσκεται στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, εντός του περιβόλου του Επισκοπείου, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςπαρευρέθηκε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, όπου ομίλησε για το θαυματουργό Ι. Εικόνισμα της Παναγίας της Παραμυθίας και την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε το ακριβές αντίγραφό Του εδώ,ώστε να διαφυλάττει την Ι. Μητρόπολή μας και όλους εμάς. Αυτές τις χαλεπές ημέρες οι δυσκολίες και τα προβλήματα μας περικύκλωσαν, «ὥσπερμέλισσαικηρίον»,η Παναγία μας είναι εδώ και παρέχει σε όλους μας την «παραμυθία»Της,ως αγαθή Μητέρα, όπως το έπραξε τότε στους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου, που δεν είχαν καλό βίο και με το θαύμα Της μετανόησαν.

Την επομένη το πρωί, Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης μαςκ. Διονύσιος τέλεσετην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία,πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Πέζο, τον Αιδεσ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια, ενώ παρέστησαν πλήθος Πιστών μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας,αφού αρχικά υπενθύμισε στο Εκκλησίασμαότι το αντίγραφο του Ι. Εικονίσματος της Παναγίας της Παραμυθίας προσεκόμισε ο Καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Βατοπαιδινός, το 2017προκειμένου και από το θαύμα και από την παρουσία Της να παραδειγματιζόμαστε και να έχουμε ένα καταφύγιο στην Μητρόπολή μας, ακολούθως αναφέρθηκε στα πολλά προσωνύμια της Παναγίας μαςκαι στο ότι ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου κυρός Παντελεήμων ο Καρανικόλας είχε εκδώσει σχετικό βιβλίο με τον τίτλο «ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ».

Η Μητέρα του Θεούαγαπά και φροντίζει όλον τον κόσμο. Όποια ιδιότητα, ονομασία και χαρακτηρισμός και αν Της αποδίδεται παραμένει η Μητέρα του Θεού και συνεπώς η Μητέρα των ανθρώπων. Αφού στον κόσμο δεν υπάρχει γλυκύτερο και ωραιότερο πρόσωπο από την μάνα, οφείλουμε να Την αγαπούμε, να Την σεβόμαστε και να Της αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές, γι’ αυτό τοποθετήσαμε εδώ την Ι. Εικόνα της, για να έχουμε στις δύσκολες στιγμές την προστασία Της και την παρηγοριά κοντά μας. Όπως ακριβώς την είχαν οι μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου, που, ενώ είχαν ορκιστεί παρθενία,ακτημοσύνη καιαδιάφθορο βίο, απέκτησαν εν τούτοις παρά τα υποσχεθένταπολλά αγαθά και ο Χριστός, αποφάσισε να τους τιμωρήσει στέλνοντας τους πειρατές να μπουν στο μοναστήρι και να τους καταστρέψουν. Η Παναγία όμως Του ζήτησε να μην τους τιμωρήσει και ο Χριστός αρχικά έβαλε το χέρι Του στο στόμα Της για να μην μιλήσει!Όμως η αγάπη της Μάνας επεκράτησε, έγινε το «χατίρι»Της και γι’ αυτό την αποκαλούμε Παραμυθία, γιατί μ’ αυτό το θαύμακαι την αγάπη Της όχι μόνο έσωσε τις ζωές των καλογήρων αλλά τους επανέφερε και στον σωστό δρόμο.

Ο Ποιμενάρχης μας, ορμώμενος από την μεγάλη και θαυματουργή αγάπη της Παναγίας μας, προέτρεψε τους Πιστούς να προσεύχονται γι’ αυτούς που με τις αποφάσεις τους νομοθετούν και κρατούν τις τύχες των ανθρώπων στα χέρια τους, ώστε να γίνουν «τὰ πάντα Χριστός», να αναπαυθούν οι ψυχές μας, να ηρεμήσει ο κόσμος και νακατανοήσουμεεπιτέλους ότι ο άνθρωπος γεννιέται από την μάνα και τον πατέρα,που τον ανατρέφουν διδάσκοντάς του τα όρια και τους νόμους της κοινωνίας αλλά και την γλύκα της αγάπης και το χάδι της στοργής.