Πα. Απρ 19th, 2024

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Νεμέα – Προτάσεις για την στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην Νεμέα βρέθηκε κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνοδευόμενο από την συντονίστρια και μέλη της Οργάνωσης μελών Νεμέας καθώς και αρκετούς αγρότες. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιτόπου εκτίμηση και αυτοψία στις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας, τα επιτραπέζια σταφύλια καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης σε αμπελοκαλλιέργειεςσυνεπείατωνκαιρικώνσυνθηκών(χαλαζόπτωσης, βροχοπτώσεων) πουεπικράτησαν τοτελευταίο χρονικόδιάστημα.

Το κλιμάκιο που αποτελούταν από τον βουλευτή Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό, τον συντονιστή της ΝΕΑνδρέα Χασάπη, την πρώην βουλεύτρια Μαρία Θελερίτη, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤΧαράλαμπο Κασίμη, τον υπεύθυνο του τμήματος αγροτικής πολιτικής της ΝΕ Παναγιώτη Ρογκάκη, τηνσυντονίστρια της ΟΜ Νεμέας Αργυρώ Κουρελή, καθώς και τα μέλη της ΝΕ Σοφία Μπαλτά και ΠάνοΠλασσαράεπισκέφθηκεαρχικάκαλλιέργειεςστηνπεριοχή,όπουδιαπιστώθηκετομέγεθοςτηςκαταστροφής που έχει υποστείηαγροτικήπαραγωγή.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Νεμέας στην οποία παρίστατο ο δήμαρχοςΚώσταςΦρούσιος,δημοτικοίσύμβουλοι,αλλάκαιοεπικεφαλήςτηςελάσσονοςαντιπολίτευσηςΑπόστολοςΚαραχοντζίτηςπουανταποκρίθηκανστηνπρόσκλησητουΣΥΡΙΖΑ-ΠροοδευτικήΣυμμαχία.

Στηνσυνάντησηοδήμαρχοςκαιοιπαριστάμενοιαγρότεςεξέθεσαντηντραγικήκατάστασηστηνοποίαβρίσκεται το σύνολο του αγροτικού κόσμου στην Νεμέα, που για άλλη μια φορά βλέπει την παραγωγήτου αφενός να καταστρέφεται λόγω των καιρικών συνθηκών και αφετέρου την τιμή του προϊόντος ναβρίσκεταισεελεύθερηπτώση,ενώηπροοπτικήτωναποζημιώσεωναπότονΕΛΓΑφαίνεταιμακρινήκαιστιςπερισσότερεςπεριπτώσειςανύπαρκτη.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησαν οι Γιώργος Ψυχογιός, Χαράλαμπος Κασίμης και Μαρία Θελερίτη οιοποίοιεξέθεσαντιςπροτάσειςτουκόμματοςτην ανάγκηάμεσηςκαιγρήγορηςαποζημίωσηςτωναγροτώνκαιτηνστήριξητηςαγροτικήςπαραγωγήςενόψειμάλιστατουεξαιρετικάδύσκολουχειμώνααπόκάθεάποψη(οικονομική,ενεργειακήκλπ)που αναμένεται.

Ο Γιώργος Ψυχογιός ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έχουν στην Βουλή για τα προβλήματα στην Νεμέα και σε όλο το νομό και ανέπτυξε τις προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τέσσερις άξονες στήριξης.

  1. Ένταξητων ζημιών που δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑκαιχρηματοδότησης τουςαπό τοταμείοΑρωγής.
  • Ανταπόκριση τουΕΛΓΑ,μεταχύτητακαι πρόσληψητουαναγκαίουαριθμού εκτιμητών γιαναολοκληρωθούνάμεσαοι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και πορισμάτων.
  • Προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.
  • Αλλαγήστον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ολοκλήρωση μελέτης διαχείρισης κίνδυνων προς την Ε.Ε.
  • Μελέτη επιπτώσεων στην πρωτογενή παραγωγή και διαδικασία χρηματοδότησης για την αντιμετώπισή τους.

Ο Χαράλαμπος Κασίμης στην δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στην συνδεδεμένη ενίσχυση της σταφίδας, που αποτέλεσε έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε την ανάγκη διατήρησής της και ενημέρωσε για τις πραγματικές διαστάσεις και προοπτικές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης  του προγράμματος αναδιάρθρωσης της σταφίδας για το οποίο ακούγονται πολλά και πομπώδη από τους κυβερνητικούς βουλευτές, χωρίς αναφορά στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα που απαιτούν ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών, ιδία συμμετοχή των παραγωγών σε ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών και ικανοποιητικούς πόρους.

Η Μαρία Θελερίτη με τη σειρά της αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί ναπαίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία χρηματοδοτικά και μη που διαθέτει ηΕυρωπαϊκήΈνωσηώστεναβοηθήσειουσιαστικάκαιναστηρίξεικαίριατοαγροτικόεισόδημακαιτουςαγρότες.

Ησυζήτησηολοκληρώθηκεμεπαγιωμένητηνπεποίθησηόλωνότιχρειάζεταιμάχηστηνπρώτηγραμμήγιατηνπροστασίατουαγροτικούεισοδήματος,βάσητηςοικονομίαςτουτόπουμαςκαιτηςχώραςμας! Μάχη την οποία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλοι μαζί ενάντια στις ανάλγητες πολιτικέςτηςκυβέρνησης Μητσοτάκη.