Πε. Μαρ 28th, 2024

Επερώτηση της Λαικής Συσπείρωσης Κορινθίων για τα θέματα προσχολικής αγωγής

Κοινοποίηση ειδήσεων
Επερώτηση κατέθεσε η Δημοτική Σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Κορινθίων, Βιβή Τζέκου, σε σχέση με τα θέματα της προσχολικής αγωγής

Η προσχολική αγωγή αποτελεί παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα για την εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση προνηπίων και νηπίων. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρουσιάστηκαν και στο Δήμο Κορινθίων τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με τις υποδομές για την εφαρμογή της προσχολικής αγωγής.

Συνεχίζοντας την πολιτική που μειώνει συνεχώς τις δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), δεν πήραν κανένα μέτρο για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής. Δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση προσχολικής αγωγής που να έχει σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές και να καλύπτει τις παιδαγωγικές ανάγκες των νηπίων.

Αντίθετα, η πραγματικότητα που βιώνουν τα νήπια με την αρχή της σχολικής χρονιάς 2019-2020 είναι αποκαρδιωτική. Τα νηπιαγωγεία του Δήμου Κορινθίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στέγασης και στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους που δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Ευθύνες έχει η τωρινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή, τόσο γιατί στήριξαν και συναίνεσαν σε αυτή την πολιτική, όσο και για το γεγονός ότι προωθούν λύσεις τις τελευταίας στιγμής, με προχειρότητα, για να κουκουλώσουν το πρόβλημα. Δεν διεκδίκησαν λύσεις, δεν κατήγγειλαν την πολιτική που αντιμετωπίζει την παιδεία σαν κόστος και όχι σαν προτεραιότητα. Οι λύσεις του ποδιού που επέλεξαν το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν το πρόβλημα στα ήδη επιβαρυμένα σχολικά κτίρια του Δήμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Δήμο Κορινθίων τα 15 από τα 17 Νηπιαγωγεία είναι ενοικιαζόμενα μαγαζιά και άλλα οικήματα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την καταλληλότητα των περισσότερων χώρων.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και το 1ο Νηπιαγωγείο Κορίνθου. Το 1ο Νηπιαγωγείο από διθέσιο έγινε φέτος τριθέσιο χωρίς κανένα έργο, καμία ουσιαστική ενίσχυση στις υποδομές. Οι δύο αίθουσες που έχει φιλοξενούν περισσότερα παιδιά από όσα πρέπει, ενώ 17 παιδιά φιλοξενούνται σε προκατασκευασμένο κτίριο στο προαύλιο του 2ου δημοτικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι νήπια 4 χρονών αναγκάζονται να πηγαίνουν χωρίς επίβλεψη στην τουαλέτα που μοιράζονται με τα παιδιά του Δημοτικού.

Σε μια απαράδεκτη προσπάθεια να κουκουλωθεί το πρόβλημα και οι ευθύνες τους, ο Δήμαρχος Κορινθίων, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Πρωτοβάθμιας, εισηγήθηκαν συρρίκνωση του ήδη επιβαρυμένου Ειδικού Δημοτικού σχολείου με σκοπό να παραχωρηθεί χώρος στο 1ο Νηπιαγωγείο. Η συγκεκριμένη λύση, σύμφωνα και με αποφάσεις των εκπαιδευτικών του Ειδικού Νηπιαγωγείου αλλά και του Συλλόγου Γονέων παιδιών με αναπηρία είναι απαράδεκτη, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες και εγκυμονεί κινδύνους για τα 17 νήπια που προτείνεται να συστεγαστούν στο ειδικό σχολείο.

Το ειδικό σχολείο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα χώρου καθώς έχει παραχωρήσει χώρους στο ειδικό νηπιαγωγείο. Οι χώροι που έχει στη διάθεσή του δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών και αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα οι λύσεις που προωθούνται να σημαίνουν περαιτέρω απαξίωση της ειδικής αγωγής στο Δήμο.

Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των σχολείων και των γονιών που επιχειρείται πρέπει να πέσει στο κενό. Διεκδικούμε σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, χωρίς διαχωρισμούς και συμβιβασμούς.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε το Δήμαρχο:

  • Να ανακαλέσει άμεσα την πρόταση να παραχωρηθεί αίθουσα από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και οποιαδήποτε πρόταση επιβαρύνει τις ήδη μη επαρκείς υποδομές του σχολείου.
  • Να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών του 1ου Νηπιαγωγείου. Τα ζητήματα της καθημερινότητας των νηπίων είναι εξαιρετικά επείγοντα και πρέπει να λυθούν άμεσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογηθεί συνολική λύση.
  • Να βάλει στην ημερήσια διάταξη την κατάσταση για όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου. Πολλά νηπιαγωγεία αντιμετωπίζουν θέματα και θα αντιμετωπίσουν του χρόνου ακόμα περισσότερα, καθώς τα παιδιά θα διπλασιαστούν σχεδόν. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθούν λύσεις.
  • Να απαιτήσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση νηπιαγωγείων και για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
  • Να διεκδικήσει μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικού, ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.