Πα. Μαρ 29th, 2024

Επισκέψεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις παγετόπληκτες Π.Ε. Λακωνίας και Αργολίδας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πληγείσες από τον πρόσφατο παγετό περιοχές του Αργους με καλλιέργειες εσπεριδοειδών επισκέφθηκε το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλο.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό στα γραφεία της της Π.Ε Αργολίδας, στην οποία εξετάστηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε ο παγετός στην αγροτική παραγωγή, ενώ αναλύθηκαν τα ζητήματα των αποζημιώσεων και παρουσιάστηκαν τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μαντζούνης, οι δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος και Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων -οι οποίοι νωρίτερα προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας.

“Θα κάνουμε το παν δυνατόν ώστε να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες δίκαια, σύντομα και αποτελεσματικά” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, ο οποίος έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με έμφαση στις αρδευτικές υποδομές.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Νωρίτερα το πρωί σήμερα, Πέμπτη 3 του μήνα, ο υπουργός Σπ. Λιβανός, επισκέφθηκε παγόπληκτες καλλιέργειες στην περιοχή του Λεήμονα, στην Σκάλα του Δήμου Ευρώτα.

Τον υπουργό συνόδευαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκων Τζινιέρης και ο θεματικός ομόλογός του Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, όπως και ο δήμαρχος Δήμος Βέρδος.

Ο υπουργος δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο του “θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιώσει τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα”, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ γνωστοποίησε ότι “οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια που έπληξε ο παγετός”.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι με εντολή του υπουργού “θα αναθεωρηθούν πορίσματα από προηγούμενη καταστροφή στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί δεν ήταν δίκαια, με ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού. Για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ευρώτα ενημέρωσε για τα προβλήματα της περιοχής, ιδιαίτερα για ζητήματα άρδευσης, με τον υπουργό να ζητεί συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου, όπως είπε, να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξή τους στο πρόγραμμα “Υδωρ 2.0”.

Το βράδυ χθες Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, εξ άλλου, στην Σπάρτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ευρεία σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, τον θεματικό ομόλογό του Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλο, τους βουλευτές Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, και τους δημάρχους του νομού, καθώς και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Στην εν λόγω σύσκεψη συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ενώ από τον υπουργό παρουσιάστηκε το σύνολο των προγραμμάτων και των δράσεων του υπουργείου (αναλυτικά τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες στην Σπάρτη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ίδια σύσκεψη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, έθεσε το ζήτημα των καταστροφών από τον παγετό, το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης και επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η ελληνική περιφέρεια.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τζινιέρης τόνισε ότι έχουν πληγεί όλοι οι δήμοι του Νομού και έθεσε το ζήτημα του φράγματος Κελεφίνας, το οποίο -όπως απάντησε ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης-, βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Τέλος, στις παρεμβάσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλος -τόσο στην πιο πάνω χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Λακωνίας, όσο και στη σημερινή, στην Π.Ε. Αργολίδας, επισήμανε ότι “η Περιφέρεια ανταποκρίνεται πλήρως στην κατεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στενότερη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της μαζί του, ώστε μέσω των ΔΑΟΚ και των κατά τόπους αυτοδιοικητικών Αναπτυξιακών Οργανισμών να υλοποιηθούν σημαντικές υποδομές που θα διευκολύνουν το δύσκολο έργο του αγροτικού κόσμου”.

Ο Σπ. Λιβανός σε περιοχές της Λακωνίας που επλήγησαν από παγετό:
  Γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ-
Ξεπέρασαν τα 400 εκατ. για το 2021
.

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ,  κράτησε δυόμισι ώρες και συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Αναστασόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και οι δήμαρχοι του νομού.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει αντιμετωπίσει, λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλές φυσικές καταστροφές και η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παραγωγών που είναι οι πρώτοι που πλήττονται.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τόνισε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τους αγρότες να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, ενώ συμφώνησε ότι οι καταστάσεις απαιτούν αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΑ έχει επιβιώσει χάρη στην οικονομική  στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Μαζί με τις νέες πληρωμές που υπέγραψε χθες ο κ. Λυκουρέντζος, για το 2021 οι καταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι βασική μέριμνα της κυβέρνηση αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των  αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.  Όπως είπε, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί:

  • Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
  • Επιδοτήσαμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
  • Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
  • Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο,για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. 
  • Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Παράλληλα δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν οι αγρότες μας ανέφερε:

Τα 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη από τις 8 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε χρονιά, το Ταμείο Μικροπιστώσεων για δανεισμό χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις από τις τράπεζες ποσών έως 25.000 € κ.α.

Αναγνώρισε ότι λόγω του μεγέθους της κρίσης όσα μέτρα και να ληφθούν και πάλι δεν θα φτάνουν καθώς οι αγρότες σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, εργάζονται, σε δύσκολες συνθήκες, 365 μέρες το χρόνο. «Πασχίζουμε μαζί σας να βρούμε λύσεις», τόνισε ο κ. Λιβανός και ζήτησε από τους αγρότες τις δικές τους προτάσεις.

Επισήμανε ότι στόχος της πολιτικής του ΥπΑΑΤ είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, και η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της πολιτικής που ασκείται όπως η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνσης της λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, η ενθάρρυνση των νέων να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγή με προγράμματα όπως αυτό των Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ο εξορθολογισμός των επιδοτήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

Αναφερόμενος σε παρατήρηση αγρότη για το πρόβλημα με τις δασικές εκτάσεις, σημείωσε ότι η χρήση τω δασών στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία τους.

Σε άλλη παρατήρηση για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Λιβανός είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Σκρέκα ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες κάθετης χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν, καθώς και να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Απαντώντας σε άλλον αγρότη για το θέμα των μέτρων για την ενεργειακή κρίση είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αντίστοιχο με εκείνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Π. Νίκας έθεσε το ζήτημα των καταστροφών από τον παγετό, το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης και επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η ελληνική περιφέρεια. «Το Βυζάντιο διαλύθηκε όταν εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος», είπε και πρόσθεσε: «Στην αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά συρματοπλέγματα», εξαίροντας ταυτόχρονα την εμμονή του κ. Λιβανού στο διάλογο.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Τζινιέρης τόνισε ότι έχουν πληγεί όλοι οι Δήμοι του Νομού και έθεσε το ζήτημα του φράγματος Κελεφίνας, το οποίο όπως απάντησε ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Πριν από τη σύσκεψη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Δήμος για προώθηση των ελληνικών προϊόντων και του ζήτησε να βελτιωθούν οι διαδικασίες για την οικοτεχνική παραγωγή.

Ο κ. Δούκας του προσέφερε λάδι από ελιές 1.000 ετών από την περιοχή των Γορανών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο τον οποίο συνεχάρη για το φιλανθρωπικό του έργο καθώς συντηρεί 17 εκκλησιαστικές δομές για τη στήριξη αδυνάμων πολιτών.