Τε. Ιούν 26th, 2024

Επιτυχία και για την Κόρινθο η πανευρωπαϊκή διάκριση του Palazzolo Acreide

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων της αδελφής πόλης της Κορίνθου στη Σικελία, Palazzolo Acreide, έλαβε το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2024»!

Μεγάλη Επιτυχία γνώρισε η αδελφή πόλη της Κορίνθου στη Σικελία, Palazzolo Acreide, το Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024, αφού απονεμήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου δράματος Νέων που διοργανώνει από το 1991 το πιο διάσημο Βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, «Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2024»

Το βραβείο περιποιεί τιμή και για την Κόρινθο, αφού το διάστημα 10-13 Μαΐου 2024 το Palazzolo Acreide είχε κληθεί και συμμετείχε για 2η φορά με το σχολείοτου «Istituto Istruzione Superiore di Palazzolo Acreide» στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου), παρουσιάζοντας το έργο «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη. Το ίδιο σχολείο με το ίδιο έργο συμμετείχε και στο αναγνωρισμένο πανευρωπαϊκά Φεστιβάλ του Palazzolo Acreide.

Αξίζει να διαβάσουμε προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης βράβευσης του φεστιβάλ και για δική μας ωφέλεια

«Το Διεθνές Φεστιβάλ αρχαίου δράματος Νέων του Palazzolo Acreide συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και την αναζωογόνηση του κλασικού θεάτρου, στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το φεστιβάλ έχει επιδείξει μεγάλη αντίσταση στην πάροδο του χρόνου, χάρη και στη συμμετοχή και το πάθος μιας ομάδας επαγγελματιών. Ξεχωρίζει για την καινοτόμο προσέγγισή του στην εμπλοκή των νέων στην πολιτιστική κληρονομιά και είχε μεγάλη επιτυχία στην προώθηση της βαθύτερης εκτίμησης των κλασικών κειμένων στις νέες γενιές. Βλέποντας το ελληνικό θέατρο ως πηγή έμπνευσης, το φεστιβάλ δείχνει πώς αυτή η κληρονομιά συνδέεται με τις μόνιμες αξίες της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ζωής». 

Ο Δήμαρχος του Palazzolo Acreide Salvatore Gallo, αντιδρώντας στις συγχαρητήριες ευχές της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου απέστειλε το κάτωθι μήνυμα:

«Με μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια, ως δήμαρχος του Palazzolo Acreide, καλωσόρισα την απονομή των βραβείων European Heritage Awards/Europa Nostra 2024, με τα οποία βραβεύτηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «INDA» με συνεργασία του Δήμου του Palazzolo Acreide, φέτος στην 28η έκδοσή του. Αυτό το βραβείο σημαίνει τόσα πολλά για την κοινότητά μας, ειδικά επειδή στοχεύει στην προώθηση και διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Είναι μια σημαντική αναγνώριση για την πόλη μας και για το ελληνικό μας θέατρο, γιατί υπογραμμίζει τη σταθερή δέσμευση του Δήμου και του Ινστιτούτου INDA για την αξιοποίηση των πολιτιστικών ριζών και ταυτότητας. Για μένα είναι τιμή να υπογραμμίσω πως ο δήμος μας δεσμεύεται με επιμονή και αποφασιστικότητα στη δημιουργία δεσμών και πολιτιστικών ανταλλαγών με άλλες οντότητες που αποτελούν, στην πραγματικότητα, το παρελθόν και το παρόν μας

Ευχαριστώ τον Δήμο Κορινθίων και τους διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κορίνθου, της μητέρας πατρίδας μας, που μόλις έμαθαν για την αναγνώρισή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικοινώνησαν αμέσως μαζί μου για να εκφράσουν την ικανοποίηση και τα συγχαρητήριά τους. Αυτές είναι οι καλές πρακτικές που πρέπει να οικοδομήσουμε και που ως δήμος καλούμαστε να τις καλλιεργήσουμε με στόχο τη συνεργατική δουλειά, τη συνεργασία και την ανάπτυξη όχι μόνο ως πόλη του Palazzolo Acreide, αλλά και ως κοινότητα». 

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος του Palazzolo Acreide Salvatore Gallo ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δημάρχου Κορινθίων  Νίκου Σταυρέλη και της Εύης Κοκκίνου,Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου και Συντονίστριας της Πρωτοβουλίας για την Ίδρυση Δικτύου Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της», συμμετέχοντας στην επίσημη έναρξη των εργασιών για την ίδρυση του δικτύου στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο στις 11 Μαΐου, παρουσία και του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα.

Στο συνέδριο, εκδόθηκε Ψήφισμα για την Ίδρυση Δικτύου Πόλεων μεταξύ του οικοδεσπότη Δημάρχου Κορινθίων Νίκου Σταυρέλη και των παρευρισκομένων εκπροσώπων Δήμων του Δικτύου. Οι πόλεις εκπροσωπήθηκαν ως εξής: το Φιέρι από την  αντιδήμαρχοADELA HYSENAJ, ο Δήμος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξενοφώντα Αλαμάνο, ο Δήμος Αρταίων από τον Δήμαρχο Χριστόφορο Σιαφάκα, ο Δήμος Άκτιου-Βόνιτσας από τον Αντιδήμαρχο Φερεντίνο Άγγελο και ο Δήμος Λευκάδας από τον Δήμαρχο Ξενοφώντα Βεργίνη, ενώ ο Δήμαρχος Συρακουσών Francesco Italia έστειλε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος να παραστεί.

Το Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου διοργανώνεται από τον Δήμο Κορινθίων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας, ενώ φέτος τέθηκε και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης συνεχάρη την αδελφή πόλη και τον Δήμαρχο του Palazzolo Acreide Salvatore Gallo για τη σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση σχεδιάζοντας με τη συντονίστρια του δικτύου πόλεων και την οργανωτική επιτροπή του Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου τα επόμενα βήματα της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα (Μεταξία Τσιρταβή) αμέσως μετά τη σημαντική βράβευση του Φεστιβάλ του Palazzolo Acreide, συνεχάρη τον Δήμαρχο του Palazzolo Acreide, απέστειλε δε και σχετική επιστολή στον Δήμαρχο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη, καθώς και στον τ.Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο,  αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Για δύο συνεχόμενες χρονιές πλέον το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου έχει ως στόχο την εξωστρέφεια, την ανταλλαγή κουλτούρας, γνώσης και έμπνευσης μεταξύ μαθητών. Με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ενώνει τους τόπους της Ελλάδας μεταξύ τους, αλλά και με πόλεις του εξωτερικού (Ιταλία, Αλβανία). 

Μαθητές από σχολεία έρχονται και παρουσιάζουν τις δικές τους προσεγγίσεις στο Αρχαίο Δράμα και «γνωρίζονται» με τις προσεγγίσεις των άλλων παιδιών. Ο Δήμος Κορίνθου δημιούργησε ένα σταθερό θεμέλιο για την επόμενη γενιά και την επαφή της με το Αρχαίο Θέατρο, έναν νεανικό πυρήνα δημιουργίας. 

Οι μαθητές που εργάστηκαν, οι καθηγητές που εργάστηκαν, οι διοργανωτές του Δήμου Κορίνθου με την οργανωτική επιμέλεια της Εύης Κοκκίνου, την παιδαγωγική υποστήριξη της Αναστασίας Μερκούρη και φυσικά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που αγκάλιασε, έμπρακτα, όλη την προσπάθεια κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό θεσμό, τόσο για την πόλη της Κορίνθου, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα. Να κάνουν ένα κέντρο Αρχαίου Δράματος για νέους.».

Προσωπικά, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου συγχαίρω τους διοργανωτές του Δ.Φ.Α.Δ. Νέων του Palazzolo Acreide, το INDA, τον Δήμαρχο και όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Palazzolo Acreide για την επί δεκαετίες προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του ελληνικού κλασικού πολιτισμού διεθνώς, καθώς και για την προσφορά τους στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Επιπλέον, πιστεύω πολύ στο ταξίδι που ξεκινήσαμε το 2022 με τον Δήμο Κορινθίων, το MCF και όλους τους συνεργάτες μας για τη διοργάνωση του Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου, ένα εγχείρημα για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ της Κορίνθου και άλλων πόλεων, εντός και εκτός Ελλάδος, με τη νέα γενιά στο προσκήνιο και όχημα την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τις διαχρονικές αξίες του αρχαίου δράματος. Αυτό το εγχείρημα, το οποίο αγκάλιασαν δύο Δημοτικές Αρχές και το συνεχίζουμε έχοντας στο πλευρό μας όλες τις πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, είμαι βεβαία ότι θα αποφέρει σπουδαίους «καρπούς».

Κόρινθος, 6 Ιουνίου 2024

Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου

Συντονίστρια Δικτύου Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της»

Δικηγόρος