Σα. Απρ 20th, 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤOY ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΛΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατέθεσε, πριν από λίγη ώρα, Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα την αναγκαία αύξηση που πρέπει να υπάρξει στην επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελαιοτριβεία. Την εν λόγω Ερώτηση υπογράφει, επίσης, και ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Μεσσηνίας, κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.​

Στην Ερώτηση γίνεται λόγος για τη συνεχή αλματώδη αύξηση που καταγράφεται παγκοσμίως στις τιμές της ενέργειας, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.​

Μεταξύ δε των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών της ενέργειας στον πληθυσμό, έχει οριστεί επιδότηση ύψους 604 ευρώ/MWh για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA, καθώς και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενώ, παράλληλα, νομοθετήθηκε ειδική στήριξη και για τους αγρότες, αφού για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση άγγιξε περίπου τα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν έχει υπάρξει καμία αντίστοιχη θεσμοθέτηση για τα ελαιοτριβεία της χώρας, έναν νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που, επίσης, έχει πληγεί από την ξέφρενη άνοδο του ενεργειακού κόστους. Αντίστοιχα αναφέρεται ότι επηρεάζεται και το εκθλιπτικό δικαίωμα, κάτι που έχει οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, καθώς και γενικότερα η αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου.

Αυτό, λοιπόν, που προτείνεται, είναι τα ελαιοτριβεία να ενταχθούν σε ένα ανάλογο πλαίσιο οικονομικής διευκόλυνσης, μέσω της νομοθέτησης πρόσθετης επιδότησης στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, για τους προσεχείς μήνες συγκομιδής, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, του οποίου η αξία πρέπει να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.