Σα. Απρ 27th, 2024

Ευρωεκλογές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου – Όλα τα ονόματα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η επιλογή της πρωτεύουσας του Βορρά έχει αφενός μεν συμβολική αξία αλλά υπηρετεί ταυτόχρονα και τη στόχευση της ΝΔ να συσπειρώσει γύρω της τους δεξιούς ψηφοφόρους, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κοιτούν και… δεξιότερα. Η πολιτική κυριαρχία στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί «στοίχημα» για τη ΝΔ, δεδομένου ότι αναπτύσσει δυναμική τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, ενώ στις τελευταίες μετρήσεις και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου καταγράφει ποσοστό κοντά στη μία μονάδα.

Από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην κρισιμότητα των Ευρωεκλογών για την Ελλάδα και για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια και να ζητήσει τη στράτευση όλων ώστε «να γεμίσουν ξανά οι κάλπες με γαλάζια” ψηφοδέλτια».

«Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να ζητά τη μέγιστη συσπείρωση του κεντροδεξιού χώρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στις μάχες της κυβέρνησης για την καθημερινότητα των πολιτών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες κατά της αισχροκέρδειας.

Θα θέσει επίσης το διακύβευμα των ευρωεκλογών, που αφορά στο ποια πολιτική δύναμη μπορεί να έχει δυνατή εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών αλλά και σε ένα διεθνές περιβάλλον οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Στην Πειραιώς, η επιδίωξη είναι η ΝΔ να διατηρήσει την μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να πετύχει τουλάχιστον το ποσοστό που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019.

Το ορόσημο του Συνεδρίου

Ορόσημο για την κεντροδεξιά παράταξη, στον δρόμο προς τις κάλπες, είναι το Συνέδριο της ΝΔ από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Κι αυτό γιατί, το συνέδριο φέτος συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στη χώρα.

Τα ονόματα για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Η ανακοίνωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να γίνει λίγες ημέρες πριν ή λίγες ημέρες μετά την κομματική εκδήλωση στο Ζάππειο, και σύμφωνα με  πληροφορίες συζητείται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και ένα ή δυο ονόματα έκπληξη, που θα στοχεύουν σε ένα πιο συντηρητικό κοινό. 

Τα πρώτα επτά νέα πρόσωπα φέρεται να έχουν «κλειδώσει», ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις και για τέσσερα ακόμη πρόσωπα. 

Τη μάχη των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα δώσουν οι: 

  • Δημήτρης Τσιόδρας (διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού)
  • Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα υγείας)
  • Εύη Χριστοφιλοπούλου (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξε και υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη διακομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη)
  • Μιχάλης Αγγελόπουλος (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ)
  • Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου)
  • Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα)
  • Σωτήρης Σέρμπος (αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο και πρώην διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη)

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, και μετά και τη συνάντηση τους στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΕΛΚ, φέρεται να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. η Μαρία Σπυράκη.

Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, ενώ υποψήφιοι αναμένεται να είναι και ο Πύρρος Δήμας (Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), η Βίκυ Φλέσσα (δημοσιογράφος, ήταν ξανά υποψήφια το 2019), πιθανότατα και ο Ναπολέων Μαραβέγιας (καθηγητής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, όπως και ο  Γιώργος Καλλιακμάνης (Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής), ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Μιλτιάδη Μητσιά (οδοντιάτρου και γιου του γνωστού τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά).

Βέβαιη θεωρείται και μία υποψηφιότητα από την ΟΝΝΕΔ αλλά και ενός ή μίας εκπρόσωπου από τη νέα γενιά της Ομογένειας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει και τα ονόματα του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη και των πρώην βουλευτών Γιώργου Αμυρά και Νόνης Δούνια.

www.newsit.gr