Πα. Μαρ 29th, 2024

Εύβοια: Νύχτα αγωνίας – Διάσπαρτες εστίες και ισχυροί άνεμοι

Κοινοποίηση ειδήσεων

Mεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (18/6) στην περιοχή μεταξύ Γάϊας και Κρεμαστού στη Εύβοια. Μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων, ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Στερεά Ελλάδα και την Αττική. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε εξέλιξη είναι συνεδρίαση του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός. Νωρίτερα εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους το χωριό Κρεμαστός καθώς η φωτιά έφτασε κοντά στα πρώτα σπίτια. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 και απομακρύνθηκαν προς την περιοχή Τραχήλι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα έγραφε: «Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών». 

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της ΕΡΤ στην κεντρική Εύβοια το δυτικό μέτωπο έχει ελεγχθεί ενώ τα εναέρια μέσα αποχώρησαν όταν έδυσε ο ήλιος. Οι κυρίες επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στο ανατολικό μέτωπο, νοτιοανατολικά από το Κρεμαστό. Εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Οι δυνάμεις αυτήν την ώρα έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το ανατολικό μέτωπο και ενισχύονται από πυροσβεστικά της Στερεάς Ελλάδας.

Συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 14.00 το μεσημέρι και λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής (δυσπρόσιτο σημείο) και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, – εκ των οποίων- το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι’ αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό». Ήδη αυτήν την ώρα η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα ,ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί. «Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός». Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

ertnews.gr