Πα. Απρ 26th, 2024

Ζήρεια: Το βουνό με το «μυθικό φυτό» που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πολύ συχνά μπορεί να τυχαίνει να ταξιδεύεις σε ένα μέρος της Ελλάδας αλλά να μην γνωρίζεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτό. Για παράδειγμα ενδεχομένως έχεις βρεθεί πολλές φορές στη Ζήρεια αλλά δεν ήξερες ότι το συγκεκριμένο βουνό θεωρείται ότι είχε το «μυθικό φυτό» που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης. Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, τρεχούμενα νερά, δάση και λίμνες συνθέτουν το σκηνικό. Τον χειμώνα οι εικόνες είναι ακόμη πιο μαγευτικές όταν το βουνό ντύνεται στα λευκά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Το βουνό με το «μυθικό φυτό» που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα

Έχοντας υψόμετρο που αγγίζει τα 2374 μέτρα, η Ζήρεια αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου. Το όνομα του βουνού προέρχεται, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία από την σλαβική λέξη «žir» η οποία σημαίνει βελανίδι. Αυτό, λοιπόν, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι στο βουνό Ζήρεια φύτρωνε το μώλυ, ένα μυθικό χόρτο που λέγεται ότι είχε μαγικές ιδιότητες και το οποίο ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης.

Μέσα σε ένα τοπίο από έλατα και δάση από διάφορα άλλα δέντρα, η Ζήρεια δεν είναι τυχαία ένας αγαπημένος προορισμός για εκατοντάδες επισκέπτες το χειμώνα. Το παιχνίδι στο χιόνι είναι εγγυημένο και οι στιγμές που θα νιώσεις ένα με τη φύση, επίσης. Η περιοχή είναι γεμάτη από μοναδικά γραφικά χωριά τα οποία την άνοιξη είναι καταπράσινα και το χειμώνα ντύνονται στα λευκά. Οι πανέμορφες και ξεχωριστές διαδρομές μέσα στη φύση αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους κάποιος επισκέπτεται την Ορεινή Κορινθία και γενικώς τη Ζήρεια.

Απόδραση την Ορεινή Κορινθία

Η Ορεινή Κορινθία αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για όλες τις εποχές του χρόνου. Ψηλά στη λίστα μας μπαίνουν τα Τρίκαλα Κορινθίας τα οποία αποτελούν έναν παράδεισο της φύσης. Και φυσικά αυτό που ξεχωρίζει είναι το διαμάντι της περιοχής, η λίμνη Δόξα. Η Πελοπόννησος, εξάλλου, διαθέτει αρκετούς χειμερινούς προορισμούς για να περάσεις καλά και να χαλαρώσεις. Αν βρεθείς στην περιοχή και ειδικά στον νομό Κορίνθου, φυσικά δε θα φύγεις αν δεν δεις την Διώρυγα Κορίνθου και να μάθεις την ιστορία ενός σπουδαίου έργου σε μια εκδρομή-έκπληξη.

Η Ζήρεια είναι απλώς η αφορμή για ένα ταξίδι σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Πελοποννήσου που ίσως δεν έχεις ανακαλύψει ακόμη.

www.exploringgreece.tv