Πε. Μαρ 28th, 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στη Βουλή η τροπολογία για την ενίσχυση των καταναλωτών έως 600 ευρώ και την εισφορά των παρόχων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Μαΐου στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, η ρύθμιση με την οποία παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους καταναλωτές – κατ’ ελάχιστο 18 ευρώ και κατά μέγιστο 600 ευρώ- θα φτάσει στα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 Euro, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο. Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εισφορά θα επιβληθεί επί των κερδών που παρήχθησαν κατά την περίοδο Από την 1η Οκτωβρίου του 2021 μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2022. Στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους δεν γίνεται αναφορά στο ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Η συζήτηση του νομοσχεδίου – του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» – στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο, κατατέθηκε και η τροπολογία με την οποία προβλέπεται η υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων εκείνων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αλλά στους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί δεν εμφανίζονται να έχουν τον χαρακτήρα και τη μορφή δασών ή δασικών εκτάσεων.