Κυ. Μάι 5th, 2024

ΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΛΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ 

Κοινοποίηση ειδήσεων

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου η σπουδαία, παγκοσμίου βεληνεκούς ηθοποιός, Eιρήνη Παππά, σε ηλικία 96 ετών.

Ένα διαχρονικό σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς και διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, που άφησε το στίγμα της στον καλλιτεχνικό χώρο χάρη στις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.

Η χαρισματική ηθοποιός γεννήθηκε το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου.

Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, σε τρεις ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το κατέκτησε με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Επίσης βραβεύθηκε και με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι.

Υποψήφιες για Όσκαρ υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» (σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη) και η «Αντιγόνη» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα). Επίσης είχε τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Επιπλέον, συμμετείχε και σε πολυάριθμες ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ. 

Ο κ. Κόλλιας, πληροφορούμενος τον χαμό της αείμνηστης ηθοποιού, με καταγωγή από το Χιλιομόδι Κορινθίας, δήλωσε τα εξής: 

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε την διάσημη πατριώτισσά μας, το διαχρονικό σύμβολο της Ελληνικής ομορφιάς… Μιλάμε για την Ειρήνη Παππά, τη Ρηνούλα απ’ το Χιλιομόδι, τη διεθνή Ιrene Papas, τη 13η Ελληνίδα θεά. “Καλό σου ταξίδι”!  Αθάνατη!».