Τρ. Μάι 7th, 2024

Η Ανάσα της Ερήμου στην Αίγυπτο που εντυπωσιάζει (εικόνες-video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Ανάσα της Ερήμου (Desert Breath) δεν είναι απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού ή κάποιο έργο εξωγήινων όπως πολύ εύκολα θα συναντούσαμε σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για ένα επικών διαστάσεων installation τέχνης κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα στην Αίγυπτο! Έχουν περάσει 23 χρόνια από την ολοκλήρωση του και αυτή η μυστικιστική σπείρα εξακολουθεί να είναι ορατή στο Google Earth.

Desert Breath
Photo Credit: Danaestratou.com

Το έργο έγινε από την ομάδα D.A.S.T Arteam από τον Ιούνιο του 1995 ως τον Μάρτιο του 1997. Χρειάστηκαν 8000 κυβικά μέτρα άμμου σε μια έκταση 0,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και μιας σειράς από αρχαία ηφαιστειακά βουνά στην περιοχή της Ανατολικής Σαχάρα στην Αίγυπτο.

Photo Credit: Danaestratou.com

Πρόκειται για μια σπείρα fractal από 89 κώνους και 89 αντίστοιχες κοιλότητες που περιστρέφονται γύρω από μια κεντρική δεξαμενή με νερό σε σχήμα W και διάμετρο 30 μέτρων. Προφανώς και το νερό έχει εξατμιστεί από τότε.

Photo Credit: Danaestratou.com

Εκτός από την εντυπωσιακή εικόνα αφ’ υψηλού, είναι εξίσου συναρπαστική η εμπειρία από κοντά. Ο επισκέπτης όσο πλησιάζει στο κέντρο ακολουθώντας το σπειροειδές μονοπάτι, οι κώνοι μικραίνουν σταδιακά αλλά ο ίδιος έχει μια αίσθηση ότι μεγαλώνει.

Photo Credit: Danaestratou.com

Το έργο κατασκευάστηκε με την προοπτική να εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου. Αν και ήδη έχει χάσει μέρος του αρχικού του μεγαλείου, μια επίσκεψη στον χώρο ακόμα αξίζει και με το παραπάνω. Είναι ευκαιρία να δείτε ένα “αιγυπτιακό” μνημείο που δεν είναι δα και τόσο αρχαίο.

Photo Credit: Danaestratou.com

Η ομάδα που το σχεδίασε είναι ελληνική και αποτελείται από την καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου και τις αρχιτεκτόνισσες Αλεξάνδρα Στράτου και Στέλλα Κωνσταντινίδη!

Photo Credit: Danaestratou.com

“Πηγή έμπνευσης υπήρξε για εμάς η κοινή μας επιθυμία να εργαστούμε στην έρημο. Στο μυαλό μας, η έρημος είναι ο τόπος όπου μπορεί να βιωθεί το άπειρο και αυτή τη διάσταση θελήσαμε να αναδείξουμε. Το σημείο εκκίνησης ήταν το κωνικό σχήμα, ο φυσικός σχηματισμός της άμμου. Είναι ένα site specific installation το οποίο εμπνευστήκαμε από την ίδια την τοποθεσία: Το έργο βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά, στο σημείο, δηλαδή, όπου η απεραντοσύνη της θάλασσας συναντά την απεραντοσύνη της ερήμου, λειτουργώντας έτσι σε δύο διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την οπτική γωνία: Από επάνω ως οπτική εικόνα, και από το έδαφος, βαδίζοντας μέσα στο σπειροειδές μονοπάτι, ως εμπειρία των αισθήσεων.”

Δανάη Στράτου

Δανάη ΣτράτουΕλληνίδα εικαστική καλλιτέχνιδα και πρώην επίκουρη καθηγήτρια καλών τεχνών.

Photo Credit: Danaestratou.com

Χρήσιμες Πληροφορίες:

  • Για να δείτε την Ανάσα της Ερήμου μπείτε στο Google Earth και βάλτε τις εξής συντεταγμένες:  27°22’54.59″N, 33°37’48.46″E ή κάντε click εδώ
  • Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε το installation είναι κατά την ανατολή του ηλίου  νωρίς το πρωί και πριν από το ηλιοβασίλεμα.

Πηγές: