Πα. Μαρ 29th, 2024

Η απάντηση του Υφυπουργού στη Βουλή επιτείνει την απόγνωση των παραγωγών για σταφίδα και επιτραπέζια (Βίντεο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συζητήθηκε στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Γ. Ψυχογιού, βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης παραγωγών σταφίδας και επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κορινθία.   

Ο βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στις  συνεχόμενες παρεμβάσεις του για τα αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Νομού, καθώς και στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το αρμόδιο Υπουργό για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της Κορινθίας, τόνισε την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς μαύρης κορινθιακής σταφίδας αλλά και επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού.

Ο κ. Ψυχογιός ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις κάνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις  για την άμεση στήριξη των παραγωγών – εκτός από τον ΕΛΓΑ όπου τα πρώτα πορίσματα ήταν απογοητευτικά – με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Αρωγής, τα de minimis (κρατικές ενισχύσεις) και το ρόλο του κράτους ως «αγοραστή» μέρους της σταφίδας. Δυστυχώς, δεν πήρε καμία απάντηση εκτός από γενικόλογες ανακοινώσεις χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων, που δεν στηρίζουν ουσιαστικά τις καλλιέργειες και δεν «ακουμπούν» τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης πλέον, όπως και ολόκληρη η οικονομική και κοινωνική αλυσίδα της Κορινθίας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους αγρότες.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής, επέμεινε στην τεράστια σοβαρότητα του θέματος που έχει  ήδη αναδειχθεί εκτός από τον ίδιο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιστολές Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και Δήμων του Νομού, σε μαζικές λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων κυρίως για την ολοσχερή ζημιά στα επιτραπέζια , αλλά και από βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν χθες (!) Ερώτηση για την απαξίωση της κορινθιακής σταφίδας..

Κλείνοντας, τόνισε εκ νέου πως πρέπει να είμαστε πρακτικοί, ειλικρινείς και αποτελεσματικοί για τον αγροτικό κόσμο του Νομού που εξαθλιώνεται και εγκαταλείπει πλέον τα χωράφια του και ζήτησε από τον Υφυπουργό, κ. Στύλιο, να απαντήσει ευθέως και ξεκάθαρα στους παραγωγούς της Κορινθίας αν και με ποια συγκεκριμένα κονδύλια και εργαλεία θα στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών μαύρης σταφίδας και επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού.

Δυστυχώς, και πάλι η απάντηση του Υφυπουργού ήταν αόριστη και κατώτερη των περιστάσεων για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, αλλά και την κορινθιακή κοινωνία συνολικά που βλέπει έναν από τους βασικούς πυλώνες της να καταρρέει καθημερινά.