Σα. Απρ 20th, 2024

Η «εν Πνεύματι ζωή» – Άρθρο της Ιωάννας Κασίμη

Κοινοποίηση ειδήσεων

Άρθρο της Ιωάννας Κασίμη:

Στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους, ο Απόστολος Παύλος είναι πολύ ξεκάθαρος, η δύναμη του Αγίου Πνεύματος είναι αναπόσπαστο μέρος του Ευαγγελίου, που είχε διαδώσει ταξιδεύοντας ανά τον Κόσμο.Η «εν Πνεύματι ζωή» περιγράφεται ως η ζωή με σημείο αναφοράς το Άγιο Πνεύμα.

Σύμφωνα με τον Απ. Παύλο, όλοι έχουμε πτυχές τής ζωής μας που είναι θεάρεστες και άλλες που είναι απομακρυσμένες από τον Λόγο τού Θεού. Ο Παύλος κατάλαβε ότι μόνο ζώντας σύμφωνα με τα κελεύσματα του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις καλές πτυχές μας και σταδιακά να απαλείφουμε από τις ζωές μας τις εκφάνσεις του χαρακτήρα μας που είναι αμαρτωλές και δυσάρεστες.

Ο Απ. Παύλος ήταν ρεαλιστής σχετικά με το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό. Σε ένα από τα πιο διάσημα αποσπάσματα του στην προς Ρωμαίους Επιστολή του, αναφέρει: «Δεν καταλαβαίνω τις πράξεις μου. Γιατί δεν κάνω αυτό που θέλω, αλλά κάνω αυτό που μισώ» (Ρωμαίους 7:15). Τον ίδιο «διχασμό» βιώνουμε κι εμείς καθημερινά. Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του μορφές ακανόνιστης συμπεριφοράς. Σε ένα περιβάλλον, μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι, σε ένα άλλο περιβάλλον, μπορεί να είμαστε εντελώς εγωιστές. Τη μια στιγμή είμαστε ευγενικοί και σκεπτόμενοι, και την επόμενη είμαστε θυμωμένοι και μισαλλόδοξοι.

Είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός θέλει να ζούμε; Θέλει πραγματικά να είμαστε τυχαίοι στις πράξεις μας; Θέλει πραγματικά ο Θεός να ελεγχόμαστε εναλλάξ από το Άγιο Πνεύμα τη μια στιγμή και από τις εγωιστικές επιθυμίες μας την επόμενη (Ρωμαίους 8:5);

Ο Θεός δεν θέλει να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε άτακτα. Θέλει να μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι σκέψεις μας προέρχονται από το Άγιο Πνεύμα ή από τη δική μας ξεπεσμένη φύση. Δεν θέλει να αναρωτιόμαστε αν οι σκέψεις και οι πράξεις μας Τον ευχαριστούν. Θέλει να ξέρουμε ότι μπορούμε πραγματικά να αναγνωρίσουμε πότε η συμπεριφορά μας αφορά Εκείνον και πότε όχι. Θέλει να μας διαβεβαιώσει ότι έχουμε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που ενισχύει την ικανότητά μας να διακρίνουμε το θέλημα Του Θεού.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλουμε να ζήσουμε μια Πνευματική Ζωή, θα πρέπει να δούμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Χρειάζεται πράγματι να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας, που είναι ένα πολύτιμο δώρο από τον Θεό, αλλά πρέπει επίσης να ζητήσουμε από το Άγιο Πνεύμα να μας δείξει τι είναι καλό μέσα μας και τι πρέπει να πράξουμε.

Αν και μπορεί μερικές φορές να φαίνεται δύσκολο να διακρίνουμε τι είναι του Θεού και τι δεν είναι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αν επιμείνουμε, η σοφία του Πνεύματος θα μας καατευθύνει. Εάν κάνουμε συνήθεια να αναλογιζόμαστε τις εμπειρίες μας και αν αφιερώνουμε χρόνο στην προσευχή και την ενδοσκόπηση κάθε μέρα, θα δούμε πραγματικές αλλαγές στη ζωή μας, που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή μας,  επειδή το Άγιο Πνεύμα ζει μέσα μαςκαι μας δίνει τη δύναμη να αλλάξουμε. Μας δίνει τη χάρη Του, που είναι πολύ πιο ισχυρή από την ανθρώπινη θέληση.

Εάν ζούμε μία «εν Πνέυματι» ζωή έχουμε χάρη Τού Θεού και τα εφόδια να ξεπεράσουμε κάθε πτυχή τής ζωής μας που ελέγχεται από την αμαρτία. Μπορούμε να γινόμαστε πιο ενάρετοι κάθε μέρα. Το μόνο που ζητά ο Θεός είναι να αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα Του να θεραπεύσει τις ατέλειές μας και να ενισχύσει τις εκ της φύσεως αρετές μας.