Σα. Μάι 4th, 2024

Η κρυφή αλήθεια πίσω από τις εξεγέρσεις στην Γαλλία το 2023

Κοινοποίηση ειδήσεων

Όλοι έχουμε ακούσει για τις συνεχής εξεγέρσεις και τα επεισόδια βίας που λαμβάνουν μέρος στην Γαλλία αυτή την περίοδο. Μονό στοιχημα τενις δεν έχουν βάλει ακόμα στην μέση του δρόμου… Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, Αλγερινής καταγωγής, από αστυνομικό στην περιοχή Ναντέρ. Οι εξεγέρσεις όμως φαίνεται να συμβαίνουν και για πολλούς άλλους λόγους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο θάνατος του 17χρονου είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και κάτω από την επιφάνειά κρύβονται πολλά οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά προβλήματα.

Όλα αυτά ωστόσο είναι προβλήματα που τυραννούν την γαλλική κοινωνία δεκαετίες τώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος δραστηριοποιείται επί του ζητήματος για καιρό τώρα παρόλο που κάποιοι απλά κρίνουν τα πιο πρόσφατα γεγονότα. Λένε πως η διακυβέρνηση του Μακρόν είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος έχει βάλει μέτρα πολλά χρόνια τώρα για τον περιορισμό των φαινομένων.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Γαλλία

Ο χρόνος δείχνει πως τα γεγονότα στην Γαλλία έχουν αρχίσει να περιορίζονται αν και οι συλλήψεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, συνέβησαν 157 συλλήψεις στην διάρκεια μιας νύχτας, 352 πυρκαγιές σε δημόσιους χώρους, 297 καμένα οχήματα και 34 ζημιές σε κτίρια.

Συνολικά έχουν συνεληφθεί πάνω από 3.300 νεαροί. Αριθμός τεράστιος για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε και είπε δημοσιώς οι γονείς να “μαζέψουν” τα παιδιά τους και να τα κρατήσουν στο σπίτι. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είχε και τις ανάλογες επιπτώσεις.

Πολλοί νέοι εξεγέρθηκαν ακόμα περισσότερα προκαλώντας ζημιές και άλλους βανδαλισμούς ενώ άλλοι νέοι που ήταν με το μέρος του Μακρόν έχουν πλέον στραφεί εναντίον του. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η 24χρονη Ναντίν από το Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Τα λόγια της φοιτήτριας αναγράφονται αμέσως παρακάτω:

«Δεν είμαστε παιδιά που χρειάζονται μάζεμα, είμαστε ένα οργανικό και αυθόρμητο κίνημα με δίκαια αιτήματα έπειτα από μια αποτρόπαια κρατική δολοφονία»

«Διαδηλώνουμε απέναντι στην αυξανόμενη κρατική καταστολή και στους νόμους της κυβέρνησης που ενθαρρύνουν και καλύπτουν την αστυνομική βία»

Η ίδια αναφέρει αργότερα πως στήριξε τον Μακρόν στις δεύτερες εκλογές αλλά πλέον συνειδητοποιεί πως ελάχιστα διαφέρει, σε μερικά ζητήματα, ο Γάλλος πρόεδρος από την ακροδεξιά του αντίπαλο.

Είναι αιτία το οικονομικό χάσμα;

Η αλήθεια είναι πως το οικονομικό χάσμα παίζει πάντοτε ένα σημαντικό ρόλο στις εξεγέρσεις. Στην περίπτωση της Γαλλίας, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κέντρα και τα banlieues. Τι είναι τα banlieues;

Banlieues είναι σαν προάστια των Γαλλικών πόλεων. Εκει πέρα συγκεντρώνονται μετανάστες και άλλες ευαίσθητες ομάδες και δημιουργούν μια κοινότητα η οποία προβάλλεται ως κατώτερη από τους υπόλοιπους και φυσικά δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μια εμφανή αντιπάθεια για την αστυνομία και τους θεσμούς του κράτους. ‘Ετσι πάντα υπάρχει ευκαιρία για εξέγερση κατά του κράτους και το μόνο που χρειάζονται είναι μια αφορμή. Δεν λέμε πως έχουν άδικο. Προσπαθούν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους προς το σύστημα κάνοντας εξεγέρσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί και το 2005 αφου 2 νέοι που προσπάθησαν να διαφύγουν από την αστυνομία σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών. Ξανά τότε χιλιάδες νέοι από τα προάστια είχαν έρθει σε εξέγερση προκαλώντας ζημιές και βανδαλισμούς. Η συγκεκριμένη εξέγερση είχε κρατήσει πολλές εβδομάδες.

Συμπερασματικά, το οικονομικό χάσμα είναι όντως μια αφορμή για την εξέγερση που γίνεται τώρα στην Γαλλία. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ρίζα έτσι ώστε να επέλθει η λύση του. Κάνει κάτι όμως ο Γάλλος πρόεδρος για αυτό;

Η απάντηση του Μακρόν

Το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να είναι γνωστό και να προσπαθεί να αντιμετωπιστεί καιρό τώρα από διάφορους προέδρους. Πάνω από δέκα σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί για τις κοινωνικά μειονεκτούσες τάξεις. Μάλιστα, ο Μακρόν στην πρώτη του θητεία αύξησε τον προϋπολογισμό για την επισκευή διαφόρων κτιρίων στα προάστια και για την λειτουργία διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων. Είναι όμως οι δράσεις του Γάλλου Προέδρου αρκετές για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτού του διαχρονικού ζητήματος;

Ο Πρόεδρος έχει δεχθεί πρόσφατα τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας για να εξετάσουν λεπτομερώς την κατάσταση.

Οι “πλακατζήδες”

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει το πρόβλημα αυτό τόσο στα σοβαρά και θεωρούν σωστό να ντυθούν ως κάποιος φανταστικός σούπερ ήρωας και να βγουν στους δρόμους. ‘Αλλοι είναι ντυμένοι batman και άλλοι έχουν ντυθεί σαν το panda από την σειρά ταινιών Kung Fu Panda. Η διάθεσή τους είναι προφανώς χιουμοριστική και θέλουν απλά να “τρολάρουν”.

Ίσως όμως θα έπρεπε να αναλογιστούν τον κίνδυνο στον οποίο βάζουν τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους. Όπως και να έχει, πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να κάνουν πλάκα.

Αποτελέσματα και συμπεράσματα

Σε πέντε μόνο ημέρες, πυρπολήθηκαν πάνω από 5000 αυτοκίνητα και 1.000 κτίρια κάηκαν ή λεηλατήθηκαν. Πάνω από 3.300 νέοι συνελήφθησαν και 700 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν προς το καλύτερο και σίγουρα η διάρκεια αυτής της εξέγερσης δεν θα διαρκέσει όσο εκείνη του 2005. Η αλήθεια είναι πως αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την ρίζα του και αν δεν εξαφανιστούν αυτές οι κοινωνικές ανισότητες, τότε η εξέγερση αυτή δεν θα είναι και η τελευταία. Οι προσευχές μας πάνε στον δολοφονημένο 17χρονο και την οικογένεια του.