Πε. Μαρ 28th, 2024

Η μετάλλαξη Δ εκτόξευσε τον αριθμό κρουσμάτων – Ανεβάζει ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρότερο.

Για την ώρα οι μολύνσεις εντοπίζονται σε νέους που δεν νοσούν – έτσι προς το παρόν, παραμένουν ανεπηρέαστοι οι δείκτες των θανάτων και των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Tο Σάββατο ανακοινώθηκαν 2.327 νέα κρούσματα στη χώρα, 142 διασωληνωμένοι και 2 θάνατοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων είναι 28,5 έτη. Για την ώρα οι μολύνσεις εντοπίζονται σε νέους με τους δείκτες θανάτων και ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να μην αυξάνονται.

Ο μεγάλος αριθμός νέων διαγνώσεων οφείλεται και το γεγονός ότι πολλαπλασιάστηκαν τα τεστ λόγω των μετακινήσεων στα νησιά.

Κορύφωση της πανδημίας μέχρι τα μέσα Αυγούστου προβλέπουν οι επιστήμονες με στόχο το τείχος ανοσίας να αποτελέσει ασπίδα κατά του ιού.

Ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αναφέρει ότι: «Εάν είχαμε πολλούς νέους νοσήσαντες και πάνω από το 80% οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι άνω των 50 και κυρίως άνω των 60 θα ήμασταν ασφαλείς».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει πως: «Έπεται συνεχής αύξηση μέχρι Δεκαπενταύγουστο, όπου θα φτάσουμε στα 3.400 περίπου κρούσματα μέσο όρο».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει, αν πέσουν οι ρυθμοί εμβολιασμού, τα ποσοστά του οποίου εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στην Αττική.

«Πρωταθλητές» είναι οι κάτοικοι των βορείων προαστίων, έχοντας εμβολιαστεί με μια δόση σε ποσοστό 81% και πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 60%.

Στη Δυτική Αττική το 21% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 16,30% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στην ανατολική Αττική με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 21,97% ενώ μόλις το 15,88% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Την ίδια ώρα, ανοίγει εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των εφήβων 16 και 17 ετών.

Τα επόμενα βήματα για τη λειτουργία καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ομάδων εργαζομένων, καθώς και οι λεπτομέρειες για το μέτρο διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης των μέτρων από τις 15 Ιουλίου κατά μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η λειτουργία χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.

Πηγή: ert.gr