Τε. Απρ 24th, 2024

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει την αποφυλάκιση του Κορκονέα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα έχει τον τελικό λόγο για την τύχη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς καλείται να αποφασίσει για το αν καλώς ή όχι αποφυλακίστηκε.

Και αυτό γιατί, το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου με βούλευμά του κατά πλειοψηφία (3-2) έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για το θάνατο του 15χρόνου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η υπόθεση είχε συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, με πρόεδρο τη αντιπρόεδρο Αβρακόμη Θούα. Κατά την ακροαματική διαδικασία την ημέρα εκείνη παρούσα ήταν η Τζίνα Τσαλικιάν μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου.

Τότε, η εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, είχε συνταυτιστεί με τις θέσεις του κ. Πλιώτα.

Τώρα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε κατά πλειοψηφία 3-2 ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αναίρεση του κ. Πλιώτα, καθώς δεν ήταν εμπεριστατωμένη η αιτιολογία της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ως προς την συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου».

Σύμφωνα με τον κ. Πλώτα, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Έτσι, λόγω της οριακής πλειοψηφίας, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Τρεις αρεοπαγίτες του ΣΤ΄ Τμήματος συντάχθηκαν υπέρ της αναίρεσης του κ. Πλιώτα και δυο 2 μέλη είχαν αντίθετη άποψη, κρίνοντας ότι το Εφετείο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για την συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου».

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών για την δολοφονία του 15χρονου (η πρωτόδικη απόφασης είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη), με αποτέλεσμα να έχει ήδη αποφυλακιστεί.

Πηγή: protothema.gr