Σα. Μάι 4th, 2024

Η πρόταση της Πράσινης Πόλης για την δημοτική αγορά της Κορίνθου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς της Κορίνθου παραμένει για μια δεκαετία εγκαταλελειμμένο, χωρίς ζωή και προοπτική. Ένα μοντέρνο κτήριο κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου (1932) κρύβει μοναδικές δυνατότητες αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Η αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτηρίων στα κέντρα των σύγχρονων πόλεων αποτελεί μονόδρομο βιώσιμης ανάπτυξης.Σήμερα, επιβάλλεται να ενταχθεί στον εμπορικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης μας.

Όμως, η δημοτική αρχή του κυρίου Νανόπουλου άφησε τη Δημοτική Αγορά στην τύχη της. Καμία σοβαρή πρόταση για την αξιοποίηση του κτηρίου δεν έχει τεθεί προς διαβούλευση.

Προεκλογικά είχε μιλήσει για ανακαίνιση. Στη συνέχεια για γραφεία του Δήμου και Πανεπιστήμιο.

Μετά πρότεινε ως καλύτερη λύση την κατεδάφιση, γιατί το κτίριο δεν αντέχει. Τέλος, μίλησε για ένταξη στο OpenMall.

Δεν ελήφθη υπόψιν η γνώμη ειδικών επιστημόνων και δεν έγινε καμία τεκμηριωμένη πρόταση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αξιοποίηση του χώρου, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και απαξίωση του κτηρίου.

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ»ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ!

  • Διατήρηση του υπάρχοντος ισογείου με υπόγειο κτηρίου. Αποκατάσταση και επανάχρηση της δομής του κτηρίου διατηρώντας την αρχιτεκτονική του  μορφή μετά από Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
  • Προσθήκη νέου ορόφου καιστεγάστρου που θα συνδέει τη μεσοπολεμική μοντέρνα αρχιτεκτονική με την σύγχρονη αντίληψη του σχεδιασμού της επανάχρησης των ιστορικών κτηρίων.
  • Η Δημοτική αγορά αποτελεί τοπόσημο. Διατηρούμε και ενσωματώνουμε τη μνήμη στην καθημερινή λειτουργία της πόλης και των δημοτών. Δημιουργούμε ένα νέο πολυχώρο στο κέντρο της πόλης.
  • Λειτουργία καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Χρήση του υπογείου χώρου σε σύνδεση με τις λειτουργίες του κτηρίου.
  • Προβολή όλων των τοπικών προϊόντων τουριστικής προβολής του Δήμου Κορινθίων με διαδραστικά μέσα. Εκθετήρια και περίπτεραΠληροφόρησης.
  • Στο αίθριο θα οργανώνονται πολιτιστικές δράσεις όπως ομιλίες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα,  περιοδικές εκθέσεις και προβολή τεχνών.