Κυ. Μάι 5th, 2024

Η Πυραυλάκατος “ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ” διέπλευσε τον Ισθμό της Κορίνθου (video-εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η πυραυλάκατος με το διακριτικό P-78 φέρει το όνομα του ηρωικώς πεσόντος, υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, κυβερνήτη του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων τη νύχτα της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου 1996.

Το πανίσχυρο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων διέπλευσε τον Ισθμό της Κορίνθου.

Η πυραυλάκατος “Καραθανάσης” διαθέτει τους τρομακτικούς Exocet MM40 Blk3. Τους πυραύλους φόβητρο, με βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα και υψηλές δυνατότητες στοχοποίησης πλοίων επιφανείας και όχι μόνο.

Οι Γαλλικοί πύραυλοι ήταν οι τελευταίοι που τοποθετήθηκαν πάνω στον «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» και μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό της πυραυλακάτου τη μετατρέπουν ουσιαστικά σε μια μικρή φρεγάτα.

Εκτός από τους οκτώ Exocet διαθέτει το πυροβόλο Oto Melara Super Rapid των 76mm με δυνατότητα 100 βολών το λεπτό και βεληνεκές που φτάνει τα 16 χλμ. δύο μικρότερα πυροβόλα Oto Melara των 30mm είναι τοποθετημένα στο πρυμνιό τμήμα του πλοίου. Για την αντιαεροπορική άμυνα την «ευθύνη» έχει το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS(Close In Weapon System)RAM(Rolling Airframe Missile) με 21 βλήματα και βεληνεκές που αγγίζει τα 10χλμ. Όλα τα όπλα της πυραυλακάτου ελέγχονται και κατευθύνονται από το Σύστημα Μάχης Tacticos, το οποίο λαμβάνει συνεχώς πληροφορίες από τα ραντάρ και τους αισθητήρες του πλοίου.

Είναι η 6η πυραυλάκατος κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, τύπου Super Vita, του Πολεμικού Ναυτικού που ολοκληρώθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τα «βέλη» του Στόλου, τα ΤΠΚΒ SUPER VITA μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 35 κόμβους.