Σα. Απρ 27th, 2024

Θεσσαλία: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 αναπνευστικών λοιμώξεων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού είναι 37 ενώ σε 36 ανέρχονται τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Θεσσαλία.

Συνολικά από την αρχή της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ενώ στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.152 άτομα το τελευταίο 24ωρο. 

«Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», είπε η κυρία Αγαπηδάκη. Σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα. Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.

Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός ασθενή που νοσηλεύεται και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Προστατευτικά υλικά θα μοιραστούν στους πολίτες

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Σχετικά με την υδροδότηση, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Είπε τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.

Έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις και 3.513 προσωρινές

Στους 6.764 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν καταθέσει οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες ενώ 3.513 είναι οι προσωρινές αιτήσεις, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ειδικότερα, πρόκειται για αιτήσεις:

• για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ.

• Για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ.

• Για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις αυτές προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές και των πέντε νομών.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο υφυπουργός προχωρά και η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα οποία επικουρούνται και από στελέχη του Ελληνικού Στρατού και τα οποία με την ολοκλήρωση και του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.

«Σημειώνουμε ξανά, ότι, στην παρούσα φάση, οι αυτοψίες δεν χρειάζονται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, όπου δεν προϋποθέτει αυτοψία, αλλά και δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα.

Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ, ώστε άμεσα και σύντομα οι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται- οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και οι δικαιούχοι όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι όλοι όσοι έχουν πληγεί, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται, μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ, είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν όσοι το δικαιούνται: «Η ΑΑΔΕ, με την οποία έχουμε στενότατη συνεργασία, όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Στα γραφεία αυτά, τα οποία βρίσκονται μέσα στις ΔΟΥ των πληγεισών περιοχών, μπορούν να απευθύνονται όσοι δικαιούνται τις ενισχύσεις από την ψηφιακή πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προχωρά το έργο της Περιφέρειας και των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 877 αυτοψίες από τις 3.300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε: «Όπως και συνεχίζεται και το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά και περιοχές, με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας και του Στρατού όπου απαιτείται».

Όσον αφορά την ΠΑΘΕ, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων και ότι ο μηχανισμός δουλεύει ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

«Το έργο, συνεπώς, συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό, για την αποκατάσταση και τη στήριξη της Θεσσαλίας μετά από αυτή την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Και συνεχίζουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

newsit.gr