Πα. Απρ 19th, 2024

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ «ΜΟΝΑΧΗΣ ΜΑΡΙΑΜ ΠΕΣΧΕΣΙΔΟΥ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αρχιερατική Θ, Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Ψυχοσάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν, οι συνοδοί του Κληρικοί και οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Ιωάννης Δελημπαλτάς και Αιδεσ. Σταυροφόρος – Οικονόμος π. Δημήτριος Στεργιόπουλος.

Πριν την τέλεση του γενικού Μνημοσύνου υπέρ «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς και επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου πατέρων και αδελφών», έλαβε χώρα το ετήσιο Ι. Μνημόσυνο της μακαριστής Μοναχής Μαριάμ Πεσχεσίδου, μεγάλης δωρήτριας του ως άνω Ι. Ναού και του μακαριστού Ιεροψάλτου Ιωάννου Σπανού. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ομίλησε στο Εκκλησίασμα επισημαίνοντας ότι σκοπός της Εκκλησίας, ως φιλόστοργης μητέρας, είναι όλοι οι άνθρωποι να σωθούν, αφού πρώτα γνωρίσουν τις αλήθειες περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας ο Θεός δίδει συνεχώς ευκαιρίες στους ανθρώπους να θυμούνται αυτές τις αλήθειες, όμως η φύση του ανθρώπου, παρά το γεγονός ότι έχει πλαστεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, είναι τέτοια, που ενώ θέλγεται από τον Θεό ταυτόχρονα έλκεται και προσκολλάται από τα φθαρτά και τα επίγεια.

 Αποτέλεσμα αυτής της «προσκόλλησης» είναι η αμαρτία, που κάνει τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Προφητάνακτα Δαυίδ, να ομοιάζει στα κτήνη και να εφαρμόζει στην ζωή του τον νόμο της ζούγκλας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης πολύ εύστοχα κατέγραψε «…από τότε που γνώρισα τους ανθρώπους αγάπησα τα ζώα». Ιδιαιτέρως, με αυτά που καθημερινά ακούμε από τα Μ.Μ.Ε. δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξεφεύγει από το θέλημα του Θεού και αυτό είναι που η Εκκλησία μας ονομάζει αμαρτία, καθώς, ενώ γνωρίζουμε ότι είμαστε εικόνες του Θεού, αρνούμαστε να ζήσουμε κατά Θεόν. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ομοιάζει στον Τριαδικό Θεό, ο Οποίος είναι αγάπη και συνδέεται με την αγάπη. Ακολουθώντας τον Χριστό, ο Οποίος σαρκώθηκε για να μας δείξει τον δρόμο της αγάπης, καθιστάμεθα κι εμείς «θεάνθρωποι».

Σήμερα Ψυχοσάββατο η Εκκλησία μας «θυμάται» όλους τους απ’ αιώνος ευσεβώς κεκοιμημένους. Ο Άγιος Μακάριος, ο Επίσκοπος Κορίνθου, έδωσε μάχες για να τελούνται τα μνημόσυνα την ημέρα του Σαββάτου, που είναι ημέρα αφιερωμένη στους κεκοιμημένους. Η τέλεση των Ι. Μνημοσύνων είναι ένδειξη αγάπης για όλους εκείνους που μας έφεραν στον κόσμο, μας δίδαξαν και μας ευεργέτησαν με κάθε τρόπο στην ζωή μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτές τις ψυχές είναι να προσευχόμαστε και να τις μνημονεύουμε, αφού «εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια»!

Ο Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε τον λόγο του, αναφερόμενος στην μακαριστή Μοναχή Μαριάμ, η οποία άφησε στην Ενορία ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν πολλές σημαντικές εργασίες ανάπλασης τόσο εντός του Ι. Ναού όσο και εκτός με την διαμόρφωσή του περιβόλου της σε πλατεία. Ο Μητροπολίτης μας αναγνωρίζοντας την μεγάλη αυτή προσφορά πρότεινε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να δοθεί στην πλατεία το όνομα της θανούσης και έτσι με την ευκαιρία του ετήσιου μνημοσύνου της εγκαινίασε την νέα πλατεία και έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με την ονομασία «ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΧΗΣ ΜΑΡΙΑΜ ΠΕΣΧΕΣΙΔΟΥ 1940-2022».

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Α’ Κοιμητήριο Κορίνθου όπου τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο επί των τάφων των Προκατόχου του Αρχιερέων μνημονεύοντας όλους τους προ αυτού Μητροπολίτες Κορίνθου ως και τους ευεργετήσαντας την Αποστολική Ι. Μητρόπολή Κορίνθου και διακονήσαντας σε αυτήν χωρίς να παραλείψει να μνημονεύσει όλους τους Κορινθίους που αναπαύονται σ᾿ αυτό καθώς και πάντας τους κατά πνεύμα και σάρκα οικείους του με επικεφαλής τους μακαριστούς Πνευματικούς του Πατέρες και τους κατά σάρκα γονείς του Γεώργιο και Ασπασία.

Ευχηθείς να είναι αιωνία η μνήμη αυτών!