Πε. Μαρ 28th, 2024

Ικμπάλ Μασί: Το μικρό αγόρι που πουλήθηκε για σκλάβος από την ίδια του την οικογένεια – Eπαναστάτησε κατά της παιδικής εργασίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Ικμπάλ Μασί, όταν ήταν μόλις 4 ετών πουλήθηκε για σκλάβος από τους γονείς του, στα 10 του ως ένας πραγματικός επαναστάτης στάθηκε ενάντια σε κάθε μορφής παιδικής εργασίας και λίγο πριν κλείσει τα 14 δολοφονήθηκε από τη λεγόμενη  «μαφία των χαλιών» που δρα ανεξέλεγκτη στο Πακιστάν. Ο Ικμπάλ έγινε για όλο τον κόσμο το σύμβολο του αγώνα κατά της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας.

Το μικρό αγόρι που πουλήθηκε για σκλάβος  από την ίδια του την οικογένεια.

Ο Ικμπάλ Μασί γεννήθηκε το 1982 σε μία πόλη λίγο έξω από τη Λαχόρη του Πακιστάν. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και εγκατέλειψε την οικογένειά του για να δημιουργήσει μία νέα. Η μητέρα του εργαζόταν ως οικιακή βοηθός και παράλληλα έκανε διάφορες δουλειές για να μεγαλώσει τα παιδιά της.  Τον μικρό Ικμπάλ πρόσεχαν οι μεγαλύτερές του αδερφές. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική απ’ ότι της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων. Πάμφτωχοι, πάλευαν καθημερινά προκειμένου να καταφέρουν να βάλουν λίγο ρύζι στο τραπέζι.

Η ζωή του Ικμπάλ Μασί άλλαξε όταν ο μεγαλύτερός του αδερφός αποφάσισε να παντρευτεί. Η μητέρα του δανείστηκε χρήματα από ένα ταπητουργείο και πούλησε τον τετράχρονο γιο της σαν σκλάβο για την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τον γάμο του μεγαλύτερου γιου της. Το δάνειο αυτό ήταν ύψους 600 ρουπιών, 12 ευρώ περίπου.

Για την ακρίβεια, όσο σκληρό και αν ακούγεται, δεν τον πούλησαν, αλλά τον έβαλαν ενέχυρο για να πάρουν από τον βιοτέχνη το ποσό που ζητούσαν. Η αποπληρωμή του δανείου θα γινόταν με τη δουλειά του μικρού  Ικμπάλ. Η πρακτική αυτή, όσο ακραία και αν ακούγεται, είναι πολύ συνηθισμένη σε χώρες όπως το Πακιστάν. Ακόμα κι αν οι γονείς γνώριζαν πως τα παιδιά τους δύσκολα θα επέστρεφαν στο σπίτι τους, δεδομένου πως όλα αυτά τα ταπητουργεία τα έλεγχε η «μαφία των χαλιών» που με διάφορα κόλπα φρόντιζε όχι απλά να μην μειώνεται το χρέος, αλλά διαρκώς να αυξάνεται. Το ίδιο έγινε και με την οικογένεια του Ικμπάλ Μάσι.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η οικογένειά του είχε φτάσει πλέον να χρωστά σχεδόν το εικοσαπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

Ο Ικμπάλ Μασί δούλευε σαν σκλάβος στη γραμμή παραγωγής χαλιών, όπου εργάζονταν και άλλα μικρά παιδιά. Τα αφεντικά του, τον έδεναν με αλυσίδες προκειμένου να μην το σκάσει.   Εργαζόταν 14 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, σκυφτός σε ένα ξύλινο πάγκο να δένει κόμπους στα χαλιά. Στο δωμάτιο που τον είχαν αλυσοδεμένο, υπήρχε ελάχιστο φως καθώς τα παράθυρα ήταν ερμητικά κλειστά προκειμένου να μην αλλοιώνεται από το οξυγόνο το μαλλί. Η ζέστη ήταν αφόρητη, οι ανθρωποφύλακες του έδιναν ελάχιστο νερό και ακόμα λιγότερο φαγητό προκειμένου να παραμείνει αδύνατος και μικρόσωμος διότι τα μικρά χέρια χωρούσαν καλύτερα ανάμεσα στο μαλλί και χειριζόταν ευκολότερα το εργαλείο με το οποίο έκανε τους κόμπους. Πολλές φορές τον κλείδωναν, ακόμη, και στο υπόγειο για τιμωρία. Επί έξι χρόνια εργαζόταν  κάτω από μεγάλη πίεση και σε εξαντλητικούς ρυθμούς.

Όταν έγινε 10 ετών, το 1992, ψηφίστηκε νόμος στο Πακιστάν που καθιστούσε παράνομη την παιδική εργασία. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες συνέχιζαν να χρησιμοποιούν παιδιά ως εργάτες.   Η ψήφιση αυτού του νόμου του έδωσε το θάρρος που χρειαζόταν για να δραπετεύσει. Σε ηλικία 10 ετών, ο Ικμπάλ Μασί, το έσκασε και πήγε στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, βαθιά διεφθαρμένοι όταν τους είπε την ιστορία του ήρθαν σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ταπητουργείου και εκείνοι τους δωροδόκησαν προκειμένου να τους τον δώσουν πίσω.

Όταν επέστρεψε στο ταπητουργείο τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Προκειμένου να παραδειγματιστούν τα υπόλοιπα παιδιά, δούλευε περισσότερες ώρες, υπό χειρότερες συνθήκες και με λιγότερο φαγητό. Όλο αυτό είχε, του δημιούργησε πρόβλημα στην ανάπτυξη, καθώς είχε πολύ μικρότερο ύψος από αυτό που κανονικά θα έπρεπε με βάση την ηλικία του, ενώ απέκτησε και διάφορα θέματα με την υγεία του.

Λίγους μήνες μετά κατάφερε να δραπετεύσει  ξανά και κατέφυγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας. Εκείνοι, τον βοήθησαν και έτσι για πρώτη φορά στη ζωή του ο μικρός Ικμπάλ κατάφερε να βρει αγάπη και φροντίδα. Λόγω της ισχυρής του προσωπικότητας αλλά και την τραγικής του ιστορία, ο Ικμπάλ Μασί, άρχισε να επισκέπτεται άλλες χώρες και να δίνει ομιλίες, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για την παιδική εργασία και τη δουλεία.

Ικμπάλ Μασί
Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

«Θα ήθελα να κάνω αυτό που έκανε ο Αβραάμ Λίνκολν. Θα ήθελα να το κάνω στο Πακιστάν».

Ο Ικμπάλ Μασί πήγε στο σχολείο όπου επέδειξε τεράστια δίψα για μάθηση. Μέσα σε δύο χρόνια έβγαλε τέσσερις τάξεις. Άρχισε, να ταξιδεύει στο εξωτερικό προκειμένου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την παιδική εργασία στο Πακιστάν.  Παράλληλα, έκανε και σημαντική δουλειά στο εσωτερικό της χώρας του. Κατάφερνε να μπαίνει κρυφά με τη βοήθεια ακτιβιστών μέσα σε ταπητουργεία σε όλο το Πακιστάν και έβγαζε φωτογραφίες τα παιδιά- σκλάβους. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να απελευθερώσει περίπου 3.000 παιδιά.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok και ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία με ομιλίες κατά της παιδικής εργασίας και η οποία περιελάμβανε ακόμα και επισκέψεις σε σχολεία. Ο Ικμπάλ Μασί είχε γίνει πλέον ένα παγκόσμιο σύμβολο ενάντια στην παιδική εργασία. Είχε εκφράσει την επιθυμία όταν μεγαλώσει να γίνει δικηγόρος προκειμένου να βοηθάει παιδιά- σκλάβους.

Η μοίρα, ή καλύτερα, η «μαφία των χαλιών», είχε άλλα σχέδια για εκείνον.

Η δράση του μικρού Ικμπάλ είχε ξεσηκώσει πολλά παιδιά- σκλάβους τα οποία, πλέον, ζητούσαν την ελευθερία τους, ενώ και ο κόσμος γυρνούσε την πλάτη στα πακιστανικά χαλιά. Όλα αυτά στοίχισαν στη βιομηχανία που στηριζόταν στην παιδική εργασία. Οι απειλές στο πρόσωπο το Ικμπάλ Μασί γίνονταν καθημερινά ολοένα και περισσότερες, ωστόσο, ο ίδιος δεν έδειχνε φοβισμένος.

Στις 16 Απριλίου 1995, ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, ο Ικμπάλ Μασί έπαιζε με φίλους του έξω από το σπίτι ενός συγγενή του. Ένας νεαρός άνδρας τον πλησίασε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο μικρός επαναστάτης άφησε επιτόπου την τελευταία του πνοή. Δεν είχε κλείσει καν το 14ο έτος της ηλικίας του. Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δεν συνελήφθησαν ποτέ. Ο εκτελεστής ήταν ένας τοξικομανής και πως εκτέλεσε το «συμβόλαιο θανάτου» μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την ηρωίνη του.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Ικμπάλ Μασί: Το μικρό αγόρι που εναντιώθηκε στην παιδική εργασία και δολοφονήθηκε στα 13 του χρόνια. Ανακτήθηκε από https://cityportal.gr/ikmpal-masi-to-mikro-agori-poy-enantiwthhke-sthn-paidikh-ergasia-kai-dolofonhthhke-sta-13-toy-xronia,208290,217,64,0?fbclid=IwAR2gxgtzTx-sITwTYEZeNOJwd5IMa55V4DSdAlgrKLk9Kts9tfPr_rHB_yQ (Τελευταία προβολή 02/02/2021)

Η συγκλονιστική ιστορία ενός μικρού παιδιού που δολοφονήθηκε από τη «μαφία των χαλιών». Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4695453/i-sygklonistiki-istoria-enos-mikroy-paidioy-poy-dolofonithike-apo-ti-mafia-ton-chalion (Τελευταία προβολή 02/02/2021)

MAXMAG.GR