Τρ. Απρ 30th, 2024

Ισραήλ: Επώδυνα αντίποινα σε Ιράν αλλά όχι περιφερειακή σύγκρουση – Ακόμη και σήμερα η απάντηση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του με θέμα το πώς θα απαντήσει η χώρα στην επίθεση του Ιράν.

Συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με κοινό παρονομαστή να αποδοθούν «επώδυνα» αντίποινα στην Τεχεράνη, αλλά χωρίς να πυροδοτηθεί περιφερειακός πόλεμος, μεταδίδουν οι Times of Israel επικαλούμενοι το Channel 12.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έθεσε ως στόχο να δοθεί απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλά θα είναι σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον.

Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης που αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι τόσο το Ιράν, όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από ένα φαύλο κύκλο, καθώς θα μπορέσουν να μιλήσουν για νίκη και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Θα απαντήσουμε άμεσα

Το Ιράν δεν θέλει να αυξηθούν οι εντάσεις, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από πριν εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πίεση από Ευρώπη για αποκλιμάκωση

Το πρωί, και ενώ συνεδρίαζε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, συντάχθηκαν με την προτροπή της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την ιρανική επίθεση.

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.

«Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη».

Ο Κάμερον χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν ως «σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία» και υπογράμμισε ότι, ενώ το Ισραήλ έχει «κάθε δικαίωμα να απαντήσει», δεν πρέπει να κλιμακώσει την ένταση.

euro2day.gr