Πα. Απρ 26th, 2024

Ιστορική στιγμή η όπερα Ιλιάδα του Ομήρου με τη Φιλαρμονική ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων 

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας με τα Εκπαιδευτήρια “Απόστολος Παύλος” και τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, παρουσίασαν την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, στο 4ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου, την όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου σε λιμπρέτο και μουσική του Παναγιώτη Καρούσου και σκηνοθεσία Βανέσσας Καλκάνη, με τη Φιλαρμονική ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων υπό την διεύθυνση της αρχιμουσικού Γλυκερίας Μωραϊτάκη, με τεράστια επιτυχία.   

Η σπουδαία μαέστρος της Κορίνθου Γλυκερία Μωραϊτάκη διεύθυνε με τεράστια επιτυχία με την Φιλαρμονική ΚΕΠΑΠ Δ. Κορινθίων για δεύτερη συνεχή φορά την όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου μαγεύοντας το κοινό. 

Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας  σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια “Απόστολος Παύλος” με μεγάλη επιτυχία.

Όπως τόνισε η συντονίστρια της παράστασης και υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας κυρία Τσαπάλου Αννίτα «Η παρουσίαση της όπερας «Ιλιάδα» του Ομήρου σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου στοχεύει να συνεισφέρει δυναμικά στην πολιτιστική ανάδειξη ενός σημαντικού ελληνικού μελοδράματος πάνω στο ηρωικό έπος του Όμηρου. Ως μουσικός κρίνω ως σημαντικό σταθμό άφθαστης μουσικής καλλιτεχνικής δημιουργίας το έργο του κυρίου Καρούσου. Επιτέλους στις μέρες μας ένα σπουδαίο έργο γεννιέται, και μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι γεννιέται μέσα από την εκπαίδευση και την ελληνική παιδεία». 

Η φιλόλογος Ματσούκα Μαρία-Χριστίνα Διευθύντρια του Γυμνασίου των Εκπαιδευτήριων “Απόστολος Παύλος” οργάνωσε την άρτια παρουσίαση της όπερας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος δημιουργικής έκφρασης «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ 2022» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν οι λυρικές ερμηνεύτριες, η μαγική Βανέσσα Καλκάνη ως Ωραία Ελένη και η εξαιρετική Ρέα Βουδούρη ως Ανδρομάχη. Επίσης ωραία τραγούδησαν ο τενόρος Κώστας Θανέλλας το ρόλο του Αχιλλέα, η σοπράνο Βίβιαν Ιωάννου τους ρόλους της Εκάβη και Θέτις, ο τενόρος Αργύρης Κοντονικολάου τον ρόλο του Πάτροκλου, και ο βαρύτονος Αλέξανδρος Πισκιούλης το ρόλο του Οδυσσέα. Τα παραδείγματα προσωδίας στα αρχαία Ελληνικά σε επιμέλεια του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου πάνω σε φράσεις τις «Ιλιάδας» του Ομήρου ερμήνευσε η αξιόλογη σοπράνο Βιβή Ιωάννου με την ωραία συνοδεία του πιανίστα Νικόλαου Δέδε, ο πιανίστας Νικόλαος Δέδες έκαμε και την προετοιμασία προβών των πρωταγωνιστών.    

Συμμετείχαν η Χορωδία Εκπαιδευτήριων “Απόστολος Παύλος” υπό τη διεύθυνση του Γρηγόρη Κόντη, η Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων “Απόστολος Παύλος” υπό την επιμέλεια των φιλολόγων Ανδρέα Κουτσόπουλου και Μαρίας Ματσούκα. 

Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας όχι μόνο παρουσίασε με τεράστια επιτυχία ένα νέο έργο στην εκπαίδευση και την όπερα αλλά με την σημαντική παρουσία της Φιλαρμονικής ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων υπό την διεύθυνση της άξιας αρχιμουσικού Γλυκερίας Μωραϊτάκη, που αγκάλιασαν το σημαντικό αυτό έργο την όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου σε λιμπρέτο και μουσική του Παναγιώτη Καρούσου, και την ωραία σκηνοθεσία της σπουδαίας πρωταγωνίστριας της όπερας Βανέσσας Καλκάνη.  Η άρτια συνεργασία όλων αυτών των σημαντικών προσώπων έφερε το σπουδαίο αυτό αποτέλεσμα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους για την σκληρή δουλειά που επιβραβεύτηκε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των καλλιτεχνών, των εκπαιδευτικών και των συντελεστών ενός έργου που θα μείνει στο στερέωμα των λυρικών έργων.  

Εκτός των εκπαιδευτικών και των μαθητών την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, Πατήρ Αθανάσιος Κοντογιώργης ιερατικός Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου ο οποίος απένειμε στο συνθέτη κ. Παναγιώτη Καρούσο τιμητικό δίπλωμα της Φιλαρμονικής ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων, ο κ. Κουτσογκίλας Θεμιστοκλής Πρόεδρος του  Κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος (ΚΕ.Π.Α.Π.) του Δήμου Κορινθίων, ο  Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Κορινθίας, κος Ασβεστόπουλος, η Τόνια Τζαναβάρα Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ Μουσειολογίας ΤΠΤΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, οι εκπρόσωποι της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου Μέλπω και Πόπη Παπαδόπουλου και η ταμίας Δώρα Ραβανίδου, η εκπαιδευτικός φιλόλογος και πιανίστα Λουκία Βαρλάμου, κ.α.