Πε. Μαρ 28th, 2024

Ιωάννης Κονομόδης: Έως πότε η Ευρώπη θα «πυροβολεί τα πόδια της»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Βλέπουμε ότι μετά από περίπου έξι μήνες οικονομικού πολέμου Ευρώπης-Ρωσίας, οι στόχοι της Ευρώπης έχουν αποτύχει εμφατικά.

Όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να αποδυναμώσει την Ρωσία προκειμένου εκείνη να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά, ακριβώς το αντίθετο, η Ρωσία έχει ενδυναμωθεί και η Ευρώπη υποφέρει. Ειδικότερα, βλέπουμε ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται, ότι η Ρωσία κατακτά αργά αλλά σταθερά τα εύφορα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που πωλεί στην Ευρώπη βρίσκονται στα ύψη, ότι έχει πραγματοποιήσει οικονομικό άνοιγμα για την πώληση των ορυκτών καυσίμων της και προς ασιατικά κράτη με πληθυσμό πολλαπλάσιο από αυτόν των ευρωπαϊκών, ενώ η Ευρώπη υποφέρει από ελλείψεις σε ρωσικά ορυκτά και από τις αδιανόητες τιμές όσων προμηθεύεται, καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απορίας άξιον γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες (;) μας επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε όλον τον επερχόμενο χειμώνα αυτόν τον οικονομικό πόλεμο, γιατί μας παρουσιάζουν ως δεδομένο ότι πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε λ.χ. να θερμανθούμε ή να μαγειρέψουμε κανονικά, γιατί έχουν επιτρέψει στον Ουκρανό Πρόεδρο να εγκαταλείψει προ πολλού την οδό των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου; Τι έχουμε να κερδίσουμε από αυτές τις επιλογές; Νομίζω ότι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει στο επόμενο χρονικό διάστημα να απαιτήσουν απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα.

Ιωάννης Δημ. Κονομόδης

Δικηγόρος, LL.M.