Πε. Μαρ 28th, 2024

Και δεύτερος νεκρός από τη φωτιά στο «Παπανικολάου» – Τι λέει ο Στ. Τρύφων για τα αίτια της πυρκαγιάς

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ EUROKINISSI)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κατέληξε ο ένας από τους τραυματίες της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στη Β’ Πνευμονολογική πτέρυγα του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν 52χρονο, ο οποίος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έχασε τη μάχη για τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ήταν ένας από τους τρεις που νοσηλευόντουσαν στο θάλαμο 206 όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σταύρος Τρύφων πνευμονολόγος και Διευθυντής ΕΣΥ του νοσοκομείου, η φωτιά ξεκίνησε από τον 52χρονο που κατέληξε τα ξημερώματα, καθώς δήλωσε στους γιατρούς λίγο πριν ξεψυχήσει ότι έσκασε το κινητό του στα χέρια του. Μάλιστα, οι πυροσβέστες όταν τον βρήκαν το αριστερό του χέρι ήταν διαλυμένο και στις έρευνες μετά την κατάσβεση βρήκαν κομμάτι από τον αντίχειρά του. Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι υπήρχαν συστήματα ασφαλείας τα οποία λειτούργησαν καθώς η Πυροσβεστική χρειάστηκε να σταματήσει την ηλεκτρική και ηλεκτρονική τροφοδότηση στην κλινική.

Τα αίτια διερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Την Τετάρτη η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπανικολάου» εξέδωσε ανακοίνωση για τη φονική πυρκαγιά.
«Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας – Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».