Πε. Απρ 25th, 2024

”Κανόνι” 10 εκατ. από έμπορο σιτηρών σε αγρότες στη Β. Ελλάδα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εκατοντάδες αγρότες και προμηθευτές γεωργικών εφοδίων, κυρίως από δεκάδες χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά όχι μόνο, βρέθηκαν αιφνίδια χωρίς έσοδα και με πολλά χρέη, εξαπατημένοι από επιχείρηση συγκέντρωσης και εμπορίας δημητριακών, παραγωγής ζωοτροφών και πώλησης αγροεφοδίων, με έδρα στο Ζαγκλιβέρι.

Αν και κάποιες πρώτες υποψίες για οικονομική στενότητα της εταιρείας είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από το Σεπτέμβριο, η επισημοποίηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όταν στο κατάστημα στο Ζαγκλιβέρι τα ρολά έμειναν κατεβασμένα κι ο 40χρονος ιδιοκτήτης – διαχειριστής της, εξαφανίστηκε. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του, «παγώνοντας» τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι προσπάθησαν να τον αναζητήσουν για εξηγήσεις, αλλά επί ματαίω.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ακούγονται διάφορα για το μέγεθος της απάτης. Άλλοι μιλούν για 5-6 εκατομμύρια ευρώ κι άλλοι ακόμη και για πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να το υπολογίσει ακόμη με σιγουριά. Το βέβαιο είναι ότι τα θύματα είναι πολλές εκατοντάδες στην περιοχή από τη Θράκη έως και τη Θεσσαλία, όπου είχε δραστηριότητα. Κυρίως όμως σε χωριά όπως το Ζαγκλιβέρι, τα Βασιλικά, η Γερακαρού, τα Λαγκαδίκια, ο Λαγκαδάς, το Αδάμ, ο Στανός, η Δουμπιά, η Σαρακήνα, η Παλιόχωρα, η Μαραθούσα κι άλλα, τα οποία έδιναν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση», είπε στο Agronews, παραγωγός που περιλαμβάνεται ανάμεσα στους εξαπατηθέντες, αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος συνεργαζόταν με την επιχείρηση κατά τα τελευταία 20 χρόνια και όπως μας περιέγραψε «μέχρι και την άνοιξη του 2021 η συνεργασία μας ήταν άψογη, δεν χρωστούσε σε κανέναν και ήταν πρόθυμος και να βοηθήσει, σε κάθε αίτημα και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων μας. Το ίδιο συνέβαινε και όταν την επιχείρηση τη διοικούσε ο πατέρας του κι ο παππούς του διότι η οικογένεια έχει μεγάλη ιστορία στην περιοχή».

Οι ποσότητες σιτηρών, καλαμποκιού, κριθαριού, βρώμης, ηλίανθου και άλλων αγροτικών προϊόντων, που διαχειριζόταν μεσιτικά η επιχείρηση κάθε χρόνο, σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών, ήταν πολύ μεγάλες, σε σημείο ώστε να ναυλώνει και καράβια για να κάνει πωλήσεις, ενώ διατηρεί και μύλο για παραγωγή ζωοτροφών. Λέγεται μάλιστα, πως στην τελευταία οικονομική χρήση διπλασίασε τα μεγέθη της. «Φέτος μας είχε πει πως μόλις κάνει τα καράβια και πληρωθεί, θα πληρώσει και εμάς για να κλείσουμε τους λογαριασμούς. Τελικά, όμως, λίγες ημέρες μετά που πούλησε τα προϊόντα, εξαφανίστηκε μαζί με τα χρήματα που πήρε και μας άφησε ξεκρέμαστους με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιήσαμε για να πάρουμε εφόδια να κάνουμε τις δουλειές μας και τώρα είμαστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, γιατί χάσαμε τα χρήματά μας, χρωστάμε σε τρίτους και πρέπει να πληρώσουμε ΦΠΑ και εφορία, μια και κόψαμε παραστατικά, για λεφτά που δεν πήραμε», ανέφερε εμφανώς αγανακτισμένος ο συνομιλητής μας.

Ως προς τα κίνητρα του επιχειρηματία, το τοπίο παραμένει θολό, αν και ένα από τα σενάρια που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, είναι ότι η απάτη ήταν προσχεδιασμένη. Και αυτό γιατί δεν φαίνεται να χρωστούσε στην Εφορία ή σε Τρίτους, ώστε να δέχεται πιέσεις, που δεν του επέτρεπαν να ανταπεξέλθει έναντι των υποχρεώσεών του προς τους παραγωγούς και τους προμηθευτές του.

Το «ταρακούνημα» στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ μεγάλο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα χρήματα που χάθηκαν κυμαίνονται από μερικές δεκάδες χιλιάδες και φτάνουν έως και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ανά παραγωγό και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι άνθρωποι αυτοί να ξανασηκώσουν κεφάλι για τα επόμενα πολλά χρόνια, χώρια το κομμάτι της ψυχικής υγείας τους.

Ορισμένοι, πάντως, πήραν το νόμο στα χέρια τους και «λεηλάτησαν» μια αποθήκη που ενοικίαζε ο επιχειρηματίας, στην οποία διατηρούσε σπόρους και λιπάσματα, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από τη μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών, ως απαράδεκτη, δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν είναι ατομικό αλλά συλλογικό στην ευρύτερη περιοχή.

Για την κατάσταση ήδη έχουν ενημερωθεί οι βουλευτές του νομού, ώστε να συνδράμουν για να υπάρξει κάποια στήριξη στα θύματα, ενώ έχει γίνει και κρούση σε νομικούς για να αναλάβουν την υπόθεση.

Πηγή: agronews.gr