Σα. Απρ 27th, 2024

Καρκίνος Θυρεοειδούς: Η κρυφή νόσος της εποχής μας!!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο  καρκίνος  θυρεοειδούς  αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια ορατή νόσο στις μέρες μας, με ραγδαία αύξηση της συχνότητάς του τα τελευταία έτη σε παγκόσμια κλίμακα. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην συχνότερη πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου, τις περισσότερες φορές για κάποια άλλη πάθηση. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η δράση της ακτινοβολίας, όπου σε αντίθεση με το παρελθόν, ο ρόλος της ακτινοβολίας στο περιβάλλον έχει απασχολήσει αρκετές μελέτες και συνεχίζει να αποτελεί το αντικείμενο έρευνας πολλών ερευνητικών κέντρων.

Όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο του θυρεοειδούς, θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν εντοπισμένο, υπέρμετρο και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα.

Πολλαπλά είναι τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο θυρεοειδούς περιλαμβάνοντας διάφορους παράγοντες, με κυριότερους:

  • Το οικογενειακό ιστορικό (Α’ βαθμού συγγενείς με καρκίνο θυρεοειδούς)
  • Την ακτινοβόληση του τραχήλου, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία
  • Τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς)
  • Το γυναικείο φύλο
  • Τη δίαιτα που είναι πτωχή σε ιώδιο
  • Γενετικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά στο μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα.

Ποια τα σημάδια που αναδεικνύουν τον καρκίνο θυρεοειδούς;

Συνηθέστερα, ο καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως ως ένας όζος, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίζει ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα, σε σύγκριση με έναν όζο που είναι καλοήθης. Κατά συνέπεια, η αρχική διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς πραγματοποιείται με το υπερηχογράφημα στο οποίο υποβάλλεται ο ασθενής είτε για έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα ή συχνά για κάποιο διαφορετικό λόγο (π.χ. για έλεγχο των καρωτίδων). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ένας όζος ευμεγέθης, μπορεί να είναι ψηλαφητός ή ακόμη και αξιοπρόσεκτος δια γυμνού οφθαλμού. 

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς εμφανίζουν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH) και συνεπώς φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή. Η διάγνωση, λοιπόν, του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιείται στο πλαίσιο διερεύνησης μίας ύποπτης βλάβης που εντοπίζεται στο υπερηχογράφημα και επιβεβαιώνεται από την κυτταρολογική εξέταση του υλικού της παρακέντησης της ύποπτης βλάβης μέσω χρήσης λεπτής βελόνης (FNA θυρεοειδούς).

Ποιοι είναι οι πιο χαρακτηριστικοί τύποι του καρκίνου θυρεοειδούς;

Υπάρχουν 4 ιστολογικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς:

Οι συνηθέστεροι είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης (85 – 90% του συνόλου των καρκίνων του θυρεοειδούς), οι οποίοι εξαιτίας της ομοιότητας των κυττάρων τους με τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, ονομάζονται καλώς διαφοροποιημένοι καρκίνοι θυρεοειδούς.

Εν συνεχεία, την επιβεβαίωση της διάγνωσης του θυρεοειδικού καρκίνου ακολουθεί η διενέργεια υπερηχογραφήματος του τραχήλου (χαρτογράφηση του τραχήλου), στοχεύοντας στον πιθανό εντοπισμό επέκτασης – μετάστασης της νόσου στους λεμφαδένες του τραχήλου.

Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι ιάσιμος!!

Σε αντίθεση με άλλους τύπους κακοήθειας, ο καρκίνος του θυρεοειδούς παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ιάσιμος, δηλαδή ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από κάθε περαιτέρω και πιθανό κίνδυνο της νόσου. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη άριστου αποτελέσματος αποτελεί η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ακρογωνιαίο λίθο της οποίας αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με την ολική  θυρεοειδεκτομή  (ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα). 

Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις διαπιστωμένων μεταστάσεων του καρκίνου θυρεοειδούς στους λεμφαδένες του τραχήλου, πραγματοποιείται κατά την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα και σύγχρονος  λεμφαδενικός  καθαρισμός  του  τραχήλου , στα διαμερίσματα του τραχήλου που περιλαμβάνουν τους προσβεβλημένους από τη νόσο λεμφαδένες.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι, επίσης, ο ασθενής μετά την χειρουργική θεραπεία να τίθεται σε τακτική παρακολούθηση από τη θεράπουσα ενδοκρινολογική ομάδα, για την φαρμακευτική υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών.Για την επίτευξη του βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος και την οριστική ίαση του ασθενούς, η αρχική χειρουργική αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ριζική. Καθίσταται, συνεπώς, εξαιρετικά σημαντικό την επέμβαση να την πραγματοποιεί κάποιος έμπειρος και εξειδικευμένος  χειρουργός  θυρεοειδούς  που μπορεί να επιλέξει και να σχεδιάσει την ορθή χειρουργική προσέγγιση και να την εκτελέσει με την ύψιστη ασφάλεια για τον ασθενή.

Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD

Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων
www.drapostolou.gr
Email: info@drapostolou.grkonstantinos.apostolou@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107709910, 6940167070