Πε. Ιούν 27th, 2024

Καρκίνος Θυρεοειδούς στα Παιδιά: Η κρυφή αλλά ιάσιμη νόσος της εποχής μας!!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο  καρκίνος  θυρεοειδούς  στα  παιδιά  αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων στα παιδιά, ενώ παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές, σε σύγκριση με τον καρκίνο θυρεοειδούς των ενηλίκων.

Με τον όρο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά εννοούμε τον υπέρμετρο και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να επεκταθούν σε άλλα όργανα του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, δυστυχώς, μία συνεχής αύξηση της συχνότητας του καρκίνου θυρεοειδούς στα παιδιά, με τις ακριβείς αιτίες, ωστόσο, του φαινομένου αυτού να παραμένουν υπό διερεύνηση.

Ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και παρατηρείται συχνότερα στις ηλικίες 10 – 18 ετών. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός πως εμφανίζεται 6 φορές συχνότερα στα κορίτσια, συγκριτικά με τα αγόρια.

Που οφείλεται ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά; 

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, το γενετικό και κληρονομικό υπόβαθρο αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά. Παρόλα αυτά, διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν, επίσης, ενοχοποιηθεί, στους οποίους περιλαμβάνονται:

  • Η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου με τη διατροφή
  • Η ακτινοβόληση του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση
  • Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια;

Συνηθέστερα, ο καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζεται ως ένας όζος, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίζει ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα, σε σύγκριση με έναν όζο που είναι καλοήθης.

Οι όζοι, ωστόσο, που παρουσιάζουν ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα είναι συνήθως σκληρής σύστασης και ως εκ τούτου μπορούν να γίνουν ψηλαφητοί από τα ίδια τα παιδιά ή τους γονείς τους.

Σπανιότερα, κάποιος καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση της τροφής ή ακόμη και βραχνάδα στη φωνή του παιδιού, από την πίεση που ασκεί στον οισοφάγο ή το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, αντίστοιχα. 

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως στην πλειοψηφία τους, τα παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς εμφανίζουν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH) και συνεπώς φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή, με αποτέλεσμα οι αιματολογικές εξετάσεις να μην μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση. Η διάγνωση, λοιπόν, του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα θα πραγματοποιηθεί με το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα και τραχήλου, το οποίο αποτελεί την πλέον σημαντική  εξέταση  για τη  διάγνωση  του  καρκίνου  του  θυρεοειδούς, όπως και την  ενδεχόμενη  επέκτασή  του στους  λεμφαδένες  του  τραχήλου  των  παιδιών.

Πόσοι διαφορετικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς υπάρχουν στα παιδιά;

Στα παιδιά, όπως ακριβώς και στους ενήλικες, υπάρχουν  4  ιστολογικοί  τύποι  καρκίνου του θυρεοειδούς:

  • ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς
  • ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς
  • ο  μυελοειδής  καρκίνος  θυρεοειδούς
  • ο αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς.

Οι συνηθέστεροι είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης (85 – 90% του συνόλου των καρκίνων του θυρεοειδούς), οι οποίοι εξαιτίας της ομοιότητας των κυττάρων τους με τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, ονομάζονται και καλώς διαφοροποιημένοι καρκίνοι θυρεοειδούς.

Ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά είναι ιάσιμος!!

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς στα παιδιά παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ιάσιμος, δηλαδή το παιδί απαλλάσσεται οριστικά από κάθε πιθανό μελλοντικό κίνδυνο της νόσου. 

Απαραίτητη, εντούτοις, προϋπόθεση για την επίτευξη ενός άριστου θεραπευτικού αποτελέσματος αποτελεί η ορθή και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ακρογωνιαίο λίθο της οποίας αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με την  ολική  θυρεοειδεκτομή  (ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα). 

Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις ύπαρξης επιβεβαιωμένων μεταστάσεων του καρκίνου θυρεοειδούς στους λεμφαδένες του τραχήλου, πραγματοποιείται και αφαίρεση των κεντρικών ή ακόμη και των πλάγιων λεμφαδένων του τραχήλου στην ίδια χειρουργική επέμβαση με την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, το οποίο εξασφαλίζει την οριστική ίαση του παιδιού από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Για την επίτευξη του βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος και την οριστική ίαση κάθε παιδιού, η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ριζική. Είναι, συνεπώς, εξαιρετικά σημαντικό την επέμβαση να την πραγματοποιεί κάποιος έμπειρος και εξειδικευμένος  χειρουργός  θυρεοειδούς  , που μπορεί να επιλέξει και να σχεδιάσει την ορθή χειρουργική προσέγγιση και να την εκτελέσει με την ύψιστη ασφάλεια για κάθε παιδί, προσφέροντας του το πολυτιμότερο δώρο, το δώρο της ζωής!!!

Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD

Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων

www.drapostolou.gr

Email: info@drapostolou.grkonstantinos.apostolou@gmail.com

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107709910, 6940167070