Κυ. Ιούν 30th, 2024

Καρκίνος Ορθού: Ύπουλα Συμπτώματα… Σύγχρονη Θεραπεία!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο καρκίνος ορθού αποτελεί την κατάσταση εκείνη που τα κύτταρα του ορθού, δηλαδή του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου, πολλαπλασιάζονται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο.

Σε συνδυασμό με τον καρκίνο παχέος εντέρου, ο καρκίνος του ορθού αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ανεξαρτήτως φύλου.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο καρκίνος ορθού ξεκινά σαν ένας πολύποδας του ορθού, ο οποίος είναι συνηθέστερα καλοήθης. Με την πάροδο του χρόνου, εντούτοις, κάποιοι από τους πολύποδες του ορθού μεταλλάσσονται και έτσι αναπτύσσεται ο καρκίνος του ορθού.

Διάφοροι παράγοντες έχουν θεωρηθεί ως υπεύθυνοι για την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του ορθού. Στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται:

  • Το κάπνισμα
  • Η έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Η παχυσαρκία
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Διατροφικοί παράγοντες (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, κατανάλωση μαγειρεμένου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες – τηγανισμένο κρέας)
  • Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Παραδόξως, ο καρκίνος του ορθού δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα που είναι ειδικά για την νόσο, με συνέπεια τα συμπτώματα του να αποδίδονται συχνά σε άλλες παθήσεις και ως εκ τούτου η διάγνωση της νόσου να καθυστερεί, αρκετές φορές σημαντικά.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να απευθυνθούμε άμεσα στον ιατρό, όπως:

  • Το αίμα  στα  κόπρανα
  • Η αναιμία
  • Η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας)
  • Η μειωμένη όρεξη για λήψη τροφής
  • Η ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους
  • Η εύκολη κόπωση
  • Η αδυναμία
  • Ο πόνος στην κοιλία

Ειδικότερα, όταν ένα ή και περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα επιμένουν για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 2 – 3 εβδομάδες, η διερεύνησή τους καθίσταται περισσότερο από επιτακτική.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση για τον καρκίνο του ορθού θα πραγματοποιηθεί μέσω της ενδοσκόπησης του παχέος εντέρου και του ορθού (κολονοσκόπηση) και της σύγχρονης λήψης βιοψιών από τη βλάβη του ορθού. 

Στη συνέχεια, η πραγματοποίηση ειδικών απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική και μαγνητική τομογραφία) θα καθορίσουν το ακριβές στάδιο της νόσου (σταδιοποίηση). Αναλυτικότερα, ο καρκίνος του ορθού ταξινομείται σε 4 στάδια, ανάλογα με την επέκταση του σε τοπικό (ορθό και περιορθικό λίπος – μεσοορθό), περιοχικό (λεμφαδένες) και απομακρυσμένο επίπεδο.

Ποια είναι η ιδανική θεραπεία;

 Η ιδανική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο του ορθού εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή μεμονωμένα, μετά την πραγματοποίηση ογκολογικού συμβουλίου. 

Αναμφίβολα, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της θεραπείας του καρκίνου του ορθού, συνεπικουρούμενη πολλές φορές από την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Η χειρουργική θεραπεία στοχεύει πρωτίστως στον τοπικό έλεγχο του καρκίνου του ορθού, ενώ η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία στοχεύουν στον περιοχικό και απομακρυσμένο έλεγχο της νόσου.Στις μέρες μας, η λαπαροσκοπική χειρουργική του ορθού προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, οι οποίοι αισθάνονται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ως εκ τούτου εξέρχονται της κλινικής σε άριστη γενική κατάσταση. Επιπρόσθετα, τα ογκολογικά αποτελέσματα της λαπαροσκοπικήςαφαίρεσης του ορθού είναι ισοδύναμα αυτών της παραδοσιακής ανοικτής μεθόδου.

Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD

Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων

www.drapostolou.gr

Email: info@drapostolou.grkonstantinos.apostolou@gmail.com

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107709910, 6940167070