Πε. Μάι 2nd, 2024

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου με τίτλο “Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019”. Με τις διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου:

1. Επαναπροσδιορίζεται, ειδικά για το έτος 2019, η προβλεπόμενη από την παράγραφο 2Α του άρθρου 7 του Ν.4223/2013 μείωση του συνολικού ποσού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων. Ειδικότερα. εισάγεται ποσοστιαία μείωση του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού), με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας, από την οποία εξαιρείται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

2. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του Ν.4611/2019, σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα προς τη Φορολογική Διοίκηση. Ειδικότερα:

α. Υπάγονται στη ρύθμιση των έως εκατόν είκοσι (120) δόσεων τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με συνολική υποχρεωτικά η βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όπως διαμορφώνονται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. (Σήμερα η δυνατότητα αυτή περιορίζεται σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2017 έως δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ).

β. Μειώνεται το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ. από τριάντα (30) που ισχύει σήμερα.

γ. Χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσµης καταβολής, εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί από τον οφειλέτη ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της µηνιαίας δόσης της ρύθμισης που έχει επιλέξει.

δ. Μειώνεται κατά δυο ποσοστιαίες µονάδες (από 5% που ισχύει σήµερα σε 3%) η επιβάρυνση των ρυθµισµένων οφειλών με τόκο.

ε. Προβλέπονται µεταβατικές ρυθµίσεις για τους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους µε το σήµερα ισχύον νοµικό πλαίσιο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν να υπαχθούν στις υπό ψήφιση ρυθμίσεις.

Δείτε το πλήρες κείμενο του Σχεδίου νόμου εδώ.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση εδώ.

www.e-forologia.gr