Σα. Απρ 20th, 2024

Κατερίνα Ταγαρά: «Απόφαση «σταθμός» για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών από την Ε.Ε.»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Με τον αγώνα των εργατών του Σικάγου, μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα ξεκίνησε σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Το ζήτημα όμως παραμένει μέχρι σήμερα: το ζητούμενο είναι όχι απλά να μη χαθούν τα κεκτημένα αλλά κάθε νέα φουρνιά ανθρώπων να βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στα εργασιακά δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε νέους κανόνες για τη διαφάνεια στις αμοιβές και τη μισθολογική εξίσωση των φύλων

Είναι γνωστό το μισθολογικό  χάσμα μεταξύ ανδρών και  γυναικών με τα ίδια επαγγελματικά προσόντα στην Ευρωπαική Ενωση και ιδίως στην Ελλάδα. Οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά μέσο όρο 13% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες για την ίδια εργασία. Είναι επίσης γνωστό ότι oι εργοδότες ακόμη και μεγάλες εταιρείες ζητούν την πρόσληψη εργαζομένων ανάλογα με το φύλο τους. Πριν από λίγο καιρό  ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου αυτό το οποίο όλοι περιμέναμε:
H δυνατότητα σύγκρισης των αμοιβών μεταξύ των εργαζομένων και η ουδετερότητα ως προς το φύλο για την επαγγελματική αξιολόγηση των εργαζομένων, για τα κριτήρια για τη μισθολογική διάρθρωση, για τις προκηρύξεις για θέσεις εργασίας και για τις διαδικασίες πρόσληψης οι οποίες θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον δικαίωμα να ενημερώνονται για τις αμοιβές των συναδέλφων τους της ίδιας κατηγορίας, οι εταιρείες θα υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα όταν το μισθολογικό χάσμα υπερβαίνει το 5% ενώ  όταν και όπου διαπιστώνεται το χάσμα αυτό, οι εργοδότες θα υποχρεούνται να αξιολογούν τις αμοιβές σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους και οι εργοδότες που δεν τηρούν τους κανόνες  θα υφίστανται κυρώσεις και πρόστιμα. 

Το ελληνικό κράτος πρέπει να θεσπίσει: 

1) αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις, όπως μεγάλα πρόστιμα, για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες.

 2) κατοχύρωση αποζημίωσης στους εργαζόμενους που έχουν υποστεί ζημία λόγω της παραβίασης των κανόνων

3) δικαίωμα λήψης πληροφοριών από τους εργαζόμενους σχετικά με τις ατομικές και τις μέσες αποδοχές ανά φύλο.

4) απαγόρευση απορρήτου των αμοιβών από τις  συμβάσεις εργασίας για  το επίπεδο του μισθού τους ή σε άλλη κατηγορία απασχόλησης.

5) Μετατόπιση του βάρους της απόδειξης στην εργοδοσία αν ο εργαζόμενος θεωρεί ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αμοιβής και προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αρα, ο εργοδότης πρέπει να αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία διάκριση.

Με τα μέτρα αυτά ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξει επιτέλους στην Ελλάδα διάπλατα ο δρόμος για την εξίσωση ανδρών και γυναικών στην εργασία

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΓΑΡΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ