Σα. Απρ 27th, 2024

Κατερίνα Ταγαρά: Αυξημένες εισφορές το 2023 για ελεύθερους επαγγελματίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην Αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών και συγκεκριμένα: των αγροτών ασφαλισμένων ΟΓΑ/ΕΦΚΑ, των αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών Από την 1η Ιανουαρίου 2023, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της, η κ. Κατερίνα Ταγαρά ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Μας Ενημέρωσε επίσης  ότι  την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 13:00 θα λάβει χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναπροσαρμόζονται οι εισφορές των μη μισθωτώνκαι συγκεκριμένα των αγροτών ασφαλισμένων ΟΓΑ/ΕΦΚΑ, των αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών

Θα επιβαρυνθούν και θα εξοντωθούν οικονομικά και κοινωνικά 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες που δυσκολεύονται ήδη να τηρήσουν τις ρυθμίσεις και να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές τους, δεδομένης της ακρίβειας στην αγορά και της έλλειψης  ελέγχου της αισχροκέρδιας.

Συνεπώς οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων και αγροτών που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ θα αυξηθούν κατά 10%, προκαλώντας υπέρμετρη επιβάρυνση και μάλιστα σε μια χρονιά που όπως εξέθεσα ανωτέρωη ακρίβεια και το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν πλήξει έντονα τους μη μισθωτούς.

Για παράδειγμα από 1/1/2023 για την 1η κατηγορία ασφαλισμένων η εισφορά από 210 ευρώ θα φτάσει τα 231 ευρώ.

Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και ΤΟ 62% ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ( ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ) ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Και τούτο, τη στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων, όπως η επικαιροποίηση του Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης ασφάλισης, η άμεση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Ειδικού Λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ.

ΠΡΕΠΕΙ Να ανασταλεί το μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων, επιστημόνων και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ- Κίνημα αλλαγής ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ  ΖΗΤΗΜΑ  ΤΗΝ 23 Νοεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗ

«Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο υπέρογκο για το μέσο εισόδημα ποσοστό
10-12%, η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα αλλά
και η Ευρώπη γενικότερα, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων
μετά την 10ετή υπαγωγή σε καθεστώς μνημονίων αλλά και στη κρίση λόγω της
πανδημίας του Covid-19, καθιστούν αναγκαία την αναστολή εφαρμογής της άνω
ρύθμισης για το 2023.»

ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ότι την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 13:00 θα λάβει χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.