Πα. Μάι 3rd, 2024

Καύσωνας Κλέων: «Στον φούρνο» η χώρα – Έρχεται ρεκόρ ζέστης Παρασκευή και Σάββατο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ με τον υδράργυρο στο κέντρο της Αθήνας να δείχνει την Πέμπτη 40°C, με την Λάρισα και τη Θήβα «πρωταθλήτριες» ζέστης με 42°C και 41°C αντίστοιχα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr. Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους είναι σε ισχύ, ενώ σε λειτουργία είναι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δήμων για τις ευπαθείς ομάδες. Οι πολίτες προσπαθούν να δροσιστούν με κάθε τρόπο, με τους πιο τυχερούς να γεμίζουν τις παραλίες από νωρίς το πρωί. Το θερμόμετρο αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» Παρασκευή και Σάββατο ενώ μετεωρολόγοι, υπόσχονται μικρή υποχώρηση της ζέστης την Κυριακή.

Καύσωνας Κλέων: «Στον φούρνο» η χώρα – Έρχεται ρεκόρ ζέστης Παρασκευή και Σάββατο

Ακόμα περισσότερο θα ανέβει την Παρασκευή η θερμοκρασία. Από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση των ανέμων στο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία και στην ανατολική Πελοπόννησο. Μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς στις παραπάνω περιοχές.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το κύμα καύσωνα αναμένεται να ενταθεί ξανά στις περιοχές που θα υπάρξει «διάλειμμα» από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Την Παρασκευή αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια σε όλη τη χωρα, κατά την μετεωρολόγο Νικολέτα Ζιακοπούλου. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 42 με 43°C πιθανώς τοπικά και τους 44°C και έως 39 με 40 στα νησιά.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα φτάσει από 26 εως 42°C.

Στην Θεσσαλονίκη θα εχουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 24 έως 40°C.

Τo Σάββατο θα περάσει με ήλιο και ίσως ελάχιστες μπόρες στα ορεινά της Θράκης. Οι βοριάδες 4 με 5 μποφόρ και στο Aιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη βόρεια Ελλάδα, ενώ θα αγγίξει τους 42 με 44°C στα υπόλοιπα.

Όσο για την Κυριακή, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και θα ρίξουν 2 με 4 βαθμούς τη θερμοκρασία στα ανατολικά.

Η κ. Ζιακοπούλου εφιστά μεγάλη προσοχή στο ζήτημα των πυρκαγιών. Ο κίνδυνος θα παραμείνει πολύ υψηλος λόγω ανέμων έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Αναστέλλεται την Παρασκευή η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων λόγω καύσωνα

Λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών (καύσωνα), με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, αναστέλλεται αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης συνέστησε ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, «όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών».

Αναβάλλονται τα ραντεβού 12:00 με 15:00 στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ 14 Ιουλίου

Σε διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ενόψει του επικείμενου καύσωνα, προχώρησε ο φορέας.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (Πέμπτη 13 Ιουλίου και Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023), τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

«Κομμένα» τα delivery από τις 12:00 μέχρι τις 17:00

«Πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του», αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του σχετικά με την παύση των υπηρεσιών σε ντελίβερι, από τις 12 ως τις 5μμ. που συμπεριλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση (Αριθμ. 65581) για τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. «Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων και αν και κάποιοι θα ξεβολευτούμε λίγο από την στέρηση των υπηρεσιών τους», προστίθεται στην ανάρτηση.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: ertnews.gr