Πε. Μαρ 28th, 2024

Κιάτο: Εκδηλώσεις για ανάδειξη της κορινθιακής σταφίδας σε Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την σταφίδα, ως Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, µε όσα αυτό συνεπάγεται, πραγματοποίησε µέσα από δύο εκδηλώσεις σε Κρυονέρι και Κιάτο, o δήμος Σικυωνίων και το νομικό του πρόσωπο.

Οι δράσεις, που τελούν υπό την αιγίδα και χρηµατοδοτούνται από την Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού ,δεν περιορίζονται µόνο σε µία ιστορική αναφορά, του σπουδαίου προϊόντος της κορινθιακής γης.

Επεκτείνονται σε πολλούς τοµείς, στενά συνδεδεµένους, µε την κοινωνία και την οικονοµία της περιοχής.

Όπως, στην αναζήτηση, καινοτόµων πρακτικών ορθής γεωργίας, στο µείζον και επίκαιρο ζήτηµα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, στον ιστορικό ρόλο των αποθηκών ΑΣΟ, στο Κιάτο και στην νέα πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα που αποδίδουν στην πόλη µε την αποκατάστασή τους.

Επίσης, στόχος είναι η προσέγγιση της σταφίδας, ως προιόν υψηλής διατροφικής αξίας και εξεζητημένου γαστριμαργικού συστατικού.

Την Παρασκευή 9 Δεκεµβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πολυκέντρο του Κρυονερίου, εκδήλωση µε θέµα «Το παρόν και το µέλλον της Αµπελοκαλλιέργειας».

Την Κυριακή 11 του μήνα, πραγματοποιήθηκε στον 1ο όροφο της δημοτικής βιβλιοθήκης Σικυωνίων, θα γίνει εκδήλωση με θέμα : «Η κορινθιακή σταφίδα και ο ιστορικός ρόλος των αποθηκών ΑΣΟ στο Κιάτο».

Οι δράσεις ανάδειξης της κορινθιακής σταφίδας, θα ολοκληρωθούν στα σχολεία του δήµου, όπου θα γίνουν επισκέψεις και οµιλίες για την αξία του προϊόντος.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν το ” καλάθι της κορινθιακής σταφίδας”.