Πα. Μαρ 29th, 2024

Κιάτο: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού! Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Σικυωνίων: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού! Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού! Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο!

Σε κατεύθυνση παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης του νερού, κινείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την μετονομασία και διεύρυνση της ΡΑΕ, που εισήχθη με διαδικασίες εξπρές και συζητείται ήδη στη Βουλή και γι αυτό πρέπει να απορριφθεί πλήρως από τους εργαζόμενους και το λαό.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί  την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές όπως με την Ενέργεια.

Είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιδραστικών ρυθμίσεων στη βάση των κατευθύνσεων και οδηγιών της Ε.Ε. που σταδιακά προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού. Παραδίδει με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα πληρώσουν τα λαϊκά  νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι, σε βάρος της ποιότητας του νερού, με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του καθώς και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται τα σημερινά προβλήματα στην διαχείριση του νερού από τις ΔΕΥΑ, κρύβοντας συνειδητά τα αίτια, που είναι η ίδια η πολιτική που διαχρονικά έχει υλοποιηθεί από όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές η οποία συνεχίζεται και εντείνεται σήμερα. Κάνει τον ανήξερο ότι για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στις ΔΕΥΑ, δεν φταίει η έλλειψη ρυθμιστικής, δήθεν ανεξάρτητης αρχής, αλλά η συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών, με την έλλειψη προσωπικού και μέσων, που οδηγεί αντικειμενικά τους «ακριβοπληρωμένους» εργολάβους να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερους τομείς των ΔΕΥΑ. Δεν φταίει η έλλειψη ορθής τιμολογιακής πολιτικής αλλά η ίδια η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων που μέσω της ανταποδοτικότητας μεταβιβάζει το αυξημένο κόστος λειτουργίας στα λαϊκά στρώματα μέσω των λογαριασμών.

Όσο κι αν προσπαθεί να «θολώσει τα νερά», ότι δήθεν δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκεται είναι να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση που ήδη υλοποιείται και σήμερα μέσω των σημερινών παρόχων, με τελικό στόχο την ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών. Ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός προδιαγράφεται στην στρατηγική «απελευθέρωσης» της Ε.Ε. και στα προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης για τα οποία έχουν συμφωνήσει και πιστά υπηρετούν!

Γι αυτό και πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός! Να  συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο ούτε η απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του νερού στην συνείδηση των εργαζομένων και του λαού!

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑ Σικυωνίων, συμμετέχουμε στις 4ωρες στάσεις εργασίας την Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Μάρτη.

Οργανώνουμε και παίρνουμε μέρος μαζικά στην Πανεργατική – Πανελαδική Απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη με την απαίτηση να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να σταματήσει η πολιτική ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης!

      ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  •  Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο
  •  Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στην ΔΕΥΑΣ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Φθηνό, με επάρκεια ελεγμένο και υγιεινό νερό.  Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό και τη διαχείρισή του.

Ζητάμε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις πολιτικές παρατάξεις να πάρουν θέση ενάντια στο νομοσχέδιο και να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων.