Σα. Μάι 4th, 2024

Κικίλιας: Προτεραιότητα η πρόσληψη πυροσβεστών και δασοκομάντος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Από 1η Ιουλίου αντιμετωπίσαμε 1.470 πυρκαγιές, πολύ πάνω από 60 – 70 πυρκαγιές την ημέρα, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας αν χρειαστεί εκατονταπλασιασμό των προστίμων για τους εμπρηστές, ενδεχόμενο «επιστράτευσης» δορυφόρων για παρακολούθηση έκτακτων περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, παράλληλα με τις νέες προσλήψεις πυροσβεστών το φθινόπωρο.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δυστυχώς την αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όλες οι χώρες της Μεσογείου, έχει ανεβεί 2 – 3 μονάδες η θερμοκρασία της Μεσογείου σημείωσε. Αντιμετωπίζουμε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι μόνο η ακραία κλιματική κρίση, επί 16 μέρες πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου, είναι και ότι από τις αρχές του έτους είχαμε 117 συλλήψεις για εμπρησμό. «Δεν είναι μόνο οι εμπρηστές είναι και η εγκληματική αμέλεια. Οι 107 συλλήψεις από αμέλεια ήταν». Ερωτηθείς αν τα πρόστιμα για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια θα προσεγγίζουν τα 30.000 ευρώ όπως για την κακοποίηση ζώων, απάντησε ότι «τα πρόστιμα θα πολλαπλασιαστούν, και θα φτάσουν στα επίπεδα των προστίμων κακοποίησης των ζώων.

Μιλάμε δεκαπλασιασμό, εικοσαπλασιασμό, εκατονταπλασιασμό αν χρειαστεί. «Το μέτρο για αυτούς τους λίγους που βασάνιζαν σαδιστικά τα ζώα λειτούργησε» εξήγησε. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολλούς, την κοινωνία, τους πολίτες έναντι εκείνων των λίγων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, την περιουσία μας την οικολογία. Από τις 1.470 πυρκαγιές οι 10 ήταν μεγάλες τις οποίες μελετούμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.«Προτεραιότητα η πρόσληψη πυροσβεστών και δασοκομάντος που θα γίνουν το φθινόπωρο, ένα ομογενοποιημένο αναβαθμισμένο σύστημα που θα βοηθήσει στην πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση είναι κι αυτό μεγάλο ζητούμενο, και το κομμάτι επικοινωνιών κι αυτό μια από τις πρώτες προτεραιότητες» επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής.

Σκεφτόμαστε πχ, πρόσθεσε, αν είναι αυτό εφικτό τεχνολογικά, να χρησιμοποιήσουμε και το δορυφορικό σύστημα, ιδιωτικούς δορυφόρους για να έχουμε σε πραγματικό χρόνο εικόνα για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις πυρκαγιές και οποία έκτακτη κατάσταση προκύψει και το χειμώνα.

Πηγή: Reporter.gr