Πε. Μαρ 28th, 2024

Κιρσοί στα πόδια: όσα χρειάζεται να προσέχουν οι ασθενείς

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Οι φλεβικές παθήσεις είναι πιο συχνές από όσο μπορεί να φαντάζεστε και μάλιστα, απασχολούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί -που συνιστούν τις πρώτες εκδηλώσεις της φλεβικής νόσου στον οργανισμό- εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Τείνουν δε, να εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας σταδιακά αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί αμηχανία στους ασθενείς, αλλά και συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Τι χρειάζεται να προσέχουν τα άτομα που ήδη έχουν εμφανίσει συμπτώματα της φλεβικής πάθησης που αντιμετωπίζουν; Τι επιτρέπεται να κάνουν και τι πρέπει να αποφεύγουν; Δείτε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Τι επιτρέπεται να κάνουν οι ασθενείς με κιρσούς

Καταρχάς, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ευρυαγγείες ή και κιρσούς στα πόδια είναι σημαντικό να απευθύνονται σε εξειδικευμένο ιατρό για τις παθήσεις των φλεβών προκειμένου να λάβουν διάγνωση και πιθανώς, φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ενημέρωσης από τον ειδικό στις παθήσεις των φλεβών ιατρό, ο ασθενής ενημερώνεται ότι είναι σημαντικό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς αποδεδειγμένα επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης στον οργανισμό του και ανακουφίζει από τυχόν ενοχλήσεις που ήδη αντιμετωπίζει.

Η ένταξη της άθλησης για παράδειγμα, στην καθημερινότητα του ασθενούς θεωρείται πολύ σημαντική διότι η γυμναστική αποτρέπει την επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων ευρυαγγειών και κιρσών.

Όταν ο ασθενής με φλεβικό πρόβλημα ασχολείται συστηματικά με τον αθλητισμό, η δραστηριοποίηση συνδράμει ευεργετικά στην κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα αισθητά. Οι δραστηριότητες που προτείνονται για ασθενείς με κιρσούς είναι κυρίως η κολύμβηση, η άσκηση με ποδήλατο αλλά και το περπάτημα καθώς βοηθούν το φλεβικό σύστημα να λειτουργεί ομαλότερα.

Ο συνδυασμός συστηματικής άσκησης και υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής προάγει τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Γι αυτό οι ιατροί προτείνουν στους ασθενείς με κιρσούς την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, στο πλαίσιο της μεσογειακού προτύπου διατροφής.

Τι πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με φλεβικές παθήσεις

Ακόμα και αν οι ασθενείς διαμορφώνουν το καθημερινό πρόγραμμά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να διατρέφονται πιο υγιεινά και να ασκούνται, είναι απαραίτητο να αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις που επιβαρύνουν το φλεβικό τους σύστημα. Εφόσον έχετε ευρυαγγείες και κιρσούς χρειάζεται να αποφεύγετε όσο το δυνατόν τις πολύωρες καταστάσεις ακινησίας, είτε σε όρθια θέση είτε σε καθιστή.

Αυτή η σύσταση γίνεται διότι η πολύωρη ορθοστασία και η καθιστή στάση «ενθαρρύνουν» τη δημιουργία ευρυαγγειών και κιρσών στα κάτω άκρα όλων των ατόμων, αλλά κυρίως σε όσους έχουν την προδιάθεση (κληρονομικότητα) να εκδηλώσουν φλεβικό πρόβλημα υγείας.

Ακόμη, προτείνεται στους ασθενείς με κιρσούς να αποφεύγουν δραστηριότητες που τείνουν να ανεβάζουν τη θερμοκρασία στα πόδια, για τον λόγο ότι οι θερμές συνθήκες ευνοούν την αγγειοδιαστολή, ωθώντας το αίμα να λιμνάζει στις ήδη προβληματικές φλέβες, δημιουργώντας περισσότερες ενοχλήσεις εξαιτίας των ευρυαγγειών και των κιρσών. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η σάουνα, για παράδειγμα, όπως και η ηλιοθεραπεία.

Ένας ακόμη παράγοντας που συχνά επιβαρύνει το φλεβικό σύστημα των ασθενών είναι το ντύσιμο με στενά είδη ένδυσης. Οι ειδικοί προτείνουν στους ασθενείς να αποφεύγουν τα πολύ σφιχτά παντελόνια και όποιο άλλο ρούχο προκαλεί τοπική πίεση, διότι διαταράσσεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.