Πα. Μάι 3rd, 2024

Κορινθία: Μελισσοκομία – Δήλωση Κατεχόμενων κυψελών για το έτος 2023-2024

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους μελισσοκόμους ότι η δήλωση κατεχομένων κυψελών είναι υποχρεωτική για όλους τους ενεργούς μελισσοκόμους και υποβάλλεται μεταξύ της 1 η ς Σεπτεμβρίου και της 20 η ς Νοεμβρίου κάθε έτους, είτε σε έντυπη μορφή στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Κορινθίας, είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη Δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21 η ς Οκτωβρίου και της 20 η ς Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.  

1. Σας ενημερώνουμε ότι αν παρέλθει διάστημα ενός (1) έτους από την αμέσως προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης κατεχομένων κυψελών, χωρίς ο μελισσοκόμος να προβεί στην προβλεπόμενη δήλωση, αποστερείται των παρακάτω δικαιωμάτων: 

α)συμμετοχής σε δράσεις εθνικών ή/και ενωσιακών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα εν γένει και του τομέα της μελισσοκομίας ειδικότερα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, 

β) ασφάλισης στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών, 

γ) αποζημίωσης σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία, 

δ) συμμετοχής σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχομένων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων, 

ε) για τον ενεργό μελισσοκόμο, η περιοχή τοποθέτησης των κυψελών αποτελεί χώρο εργασίας, εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 130 του ν 4926/2022 (Α’ 82) και κάθε μετακίνηση του νόμιμου κατόχου των κυψελών ή του «υπεύθυνου μελισσοκομείου», σύμφωνα με την παρ.  5 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 37/48518/22-02-2022 απόφασης από και προς τον χώρο τοποθέτησης των κυψελών, νοείται ως μετακίνηση από και προς την εργασία, με την προϋπόθεση ότι η περιοχή τοποθέτησης και οι εν γένει μετακινήσεις των τρεχουσών δηλούμενων κυψελών έχει δηλωθεί στο Μητρώο.  

Επίσης, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ενεργούς μελισσοκόμους ότι είναι υποχρεωτική εκ μέρους τους η δήλωση στο Μητρώο τουλάχιστον δύο (2) φορές κατ’ έτος

α) της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων και 

β) της ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινεί –  εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώρηση των σχετικών παραστατικών. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη ΔΑΟΚ ΠΕ Κορινθίας,  (27413 63313 κος Τσίρτσης Λεωνίδας και 27413 63310 κος Τσάκωνας Παναγιώτης). 

Μ.Ε.Π. 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΑΟΚ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ