Τε. Ιούν 26th, 2024

Κορινθία: Tελετή Αποκαλυπτηρίων του Νέου Μνημείου Πεσόντων Ψαρίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Κοινότητα Ψαρίου Κορινθίας, του Δήμου Σικυωνίων, σας προσκαλούν στην τελετή Αποκαλυπτηρίων του Νέου Μνημείου Πεσόντων Ψαρίου Κορινθίας την Κυριακή 30-6-2024 και ώρα 10:00 π.μ. στον περίβολο του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου. 

Πρόκειται για ανασύσταση του υπάρχοντος μνημείου το οποίο περιλαμβάνει πεσόντες μέχρι το 1922. Η ανασύσταση, με την προσθήκη μαρμάρινων στηλών, περιλαμβάνει τους πεσόντες στους αγώνες της πατρίδας μας στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη γερμανική κατοχή και στον εμφύλιο.

Πρόκειται για μια οφειλή της κοινότητάς μας στους μάχιμους αλλά και άμαχους συγχωριανούς μας που έχασαν τη ζωή τους στις ζοφερές στιγμές της πατρίδας, έτσι ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση και το μνημείο να αποτελέσει τεκμήριο και μαρτυρία της τοπικής μας ιστορίας. Άλλωστε  η συλλογική ιστορική μνήμη είναι πάντα το διαρκές ζητούμενο που μελετά το παρελθόν και προσβλέπει σε ένα ειρηνικό μέλλον. Με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ψαριωτών και την Επιτροπή Ανασύστασης του Μνημείου Πεσόντων το χωριό μας αποκαθιστά τις ελλείπουσες εγγραφές και το χρέος μας στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους υπέρ πατρίδος.

Η τελετή θα πλαισιωθεί από μουσική-ποιητική εκδήλωση με την παρουσίαση της πρωτότυπης σύνθεσης, καντάτας του συγχωριανού μας Βασίλη Πανόπουλου «Ηρώων νεύματα» σε ποίηση Σολωμού, Κάλβου, Ελύτη, Σεφέρη Εγγονόπουλου, Ρίτσου, Καρυωτάκη κ.ά. για βαρύτονο, πιάνο, τσέλο, κλαρινέτο και απαγγελία. Στον μουσικό πρόλογο συμμετέχει ο νέος ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής του χωριού μας Κωνσταντίνος Τσαμαδός.