Πε. Μαρ 28th, 2024

Κορονοϊός – Το κρίσιμο επόμενο δεκαπενθήμερο

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες», τόνισε με ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς «θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό».

Όπως υπογράμμισε «το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: να παραμείνουμε υγιείς και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, την πατρίδα μας».

«Ας είναι ξεκάθαρο. Αν ο καθένας και η κάθε μία από εμάς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες φοράει τη μάσκα του και κρατάει τις αποστάσεις, αν όσοι ειδικά επιστρέψουν από τις διακοπές μείνουν μακριά από τους ανθρώπους που μπορεί να κινδυνεύσουν τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, αν ο καθένας μας αποφύγει συγχρωτισμούς και χαλαρώσει, ξεκουραστεί, διασκεδάσει τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τότε και μόνο τότε θα έχουμε κερδίσει και αυτή τη μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχές του για τη σημερινή ημέρα.

Ενδεικτικό ότι χθες, ο ΕΟΔΥ εκτός από τα 254 κρούσματα που ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου.

Να σημειωθεί ότι άλλος ένας άνθρωπος υπέκυψε στην Covid19 το τελευταίο 24ωρο, εκτός από τα άλλα δύο θύματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Χθες με έκτακτη συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα. Στις 12 τα μεσάνυχτα θα κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και στην Αττική. Συνολικά το μέτρο θα ισχύσει για τις περιφέρειες της Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τη Θεσσαλονίκη και ακόμη 17 περιοχές της χώρας έως τις 24 Αυγούστου.

Ειδικά μέτρα στα πρότυπα του Πόρου έχουμε για Πάρο και Αντίπαρο. O κ. Χαρδαλιάς έστειλε μήνυμα στους νέους ειδικά και προς όλες τις κατευθύνσεις, σημειώνοντας πως αυτός ο Δεκαπενταύγουστος θα γιορταστεί διαφορετικά.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι και η επαναφορά της τηλεργασίας στο δημόσιο για τις ευπαθείς ομάδες.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Μετά και τις εξελίξεις σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, από το οποίο κατέληξαν τρεις ηλικιωμένοι, αποφασίστηκε : Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο

Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τα ισχύοντα μέτρα έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλλονται μηνύματα από το 112

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο αλλά και ο φόβος για περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή των εκδρομέων δημιουργεί προβληματισμό στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι που συνιστούν στο υπουργείο Παιδείας να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου όπως είχε αποφασιστεί, αλλά προς τα τέλη του μήνα.

Πηγή ΕΡΤ