Κυ. Απρ 28th, 2024

Κορονοϊός: 130 νεκροί και 27 νέα κρούσματα – 2.490 συνολικά στη χώρα μας – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Παρασκευής, συνολικά 130 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο εξέπνευσαν πέντε ακόμη συνάνθρωποί μας. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 27 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 2.490. Την ίδια στιγμή, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 48 ασθενείς, με διάμεση ηλικίας τα 67 έτη. Οι 13 είναι γυναίκες και το 88% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας. Συνολικά 60 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι θα φοράμε υφασμάτινες μάσκες στους κλειστούς χώρους με συστάσεις για την ορθή χρήση τους στην άρση των μέτρων.

«Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόκειται για ένα αντι-ιϊκό φάρμακο που, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού πανεπιστημίου , μπορεί να μειώσει τη βλάβη που προκαλείται από τον ιό στους πνεύμονες.

Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ποντίκια. Σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων σε κτίρια είναι μεταξύ άλλων.

– Αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ)
– Πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα
– Συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) ακόμη κι αν δεν λειτουργεί το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν (για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών)
– Ρύθμιση του εξαερισμού στην ταχύτητα που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το χρόνο χρήσης του κτιρίου και αλλαγή σε χαμηλότερη ταχύτητα 2 ώρες μετά το χρόνο χρήσης του κτιρίου
– Τις νύχτες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν συνιστάται η απενεργοποίηση του εξαερισμού, αλλά η διατήρηση των συστημάτων εξαερισμού σε λειτουργία αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα
– Αποφυγή αλλαγής των καθορισμένων επιπέδων θέρμανσης, ψύξης και πιθανής υγρασίας
–  Αποφυγή προγραμματισμού για τον καθαρισμό των αγωγών αυτήν την περίοδο. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο καθαρισμός των αεραγωγών εφόσον γίνεται με μηχανικά μέσα (robots)
– Για τις ΚΚΜ και τις μονάδες οικιακού τύπου μονάδες οικιακού τύπου (split units) η αντικατάσταση των φίλτρων θα γίνεται σύμφωνα με την κανονική διαδικασία σύμφωνα με την προγραμματισμένη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης φίλτρων θα εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων (ατομική προστασία, αερισμός χώρου, ασφαλής αποκομιδή των φίλτρων που αντικαθίστανται) συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής προστασίας.
–  Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας της υγείας επισημαίνονται τα ακόλουθα:
– Σύσταση στους χρήστες του κτιρίου να εκκενώνουν τις λεκάνες αποχωρητηρίου με κλειστό το καπάκι. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο περιορισμός της μετάδοσης μέσω του αερολύματος από την τουαλέτα κατά τη στιγμή της εκκένωσης
–  Συνεχής λειτουργία των ανεμιστήρων των χώρων αποχωρητηρίου (WC). Στην περίπτωση όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του διακόπτη φωτισμού, να αποσυνδεθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό
–  Συστηματική λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς
– Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται εκ νέου ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συνεχή ή τουλάχιστον συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με παράλληλη χρήση
κλιματιστικών μηχανημάτων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «πετυχαίνουμε αλλά δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνουν σε διαδχικές ημερομηνίες κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο σε σταδιακές φάσεις». Θα προχωράμε εβδομάδα εβδομάδα και μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις φρένο».

Αρνητικά για κορονοϊό είναι, που ελήφθησαν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά και τα δείγματα από τη δομή του Ελληνικού. Τα δείγματα ελήφθησαν από άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας.

Σε δομή των Δυτικών Προαστίων εντοπίστηκαν 24 θετικά κρούσματα και υπήρξε στεγανοποίηση και συνεχίζεται ο έλεγχος των δειγμάτων. Όπως είπε ο κ. Τσιόρδας ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδιδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας συστήνοντας αυξημένη επαγρύπνηση.

Στο Κρανίδι βρέθηκαν σε κοινωνική δομή 150 θετικοί στον κορονοϊό σε 497 δείγματα. Εφαρμόζεται καραντίνα στο Δήμο Ερμιονίδας με απαγόρευση κυκλοφορίας  από τις 20:00 μέχρι τις 08:00. Στο Κέντρο Υγείας έγιναν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις των επαφών που μπορούσαν να έχουν οι μετανάστες.

Στη Νεα Σμύρνη Λάρισας θα συνεχιστεί εν μέρει η καραντίνα προληπτικά.

Σε καραντίνα δύο ακόμη χωριά του Δήμου Μύκης Ξάνθης, το Ζουμπούλι και το Αρναούτι. Ο Σωτήρης Τσιόρδας τόνισε ότι «η μαγική λέξη είναι η απόσταση».  Επισήμανε ότι το R0 μειώνεται και στη χώρα μας είναι στο 0,6%.

Ο θάνατος του 35χρονου από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, οδήγησε τον Σωτήρη Τσιόδρα σε μια εκτενή αναφορά στον τρόπο που ο ιός επηρεάζει παιδιά και νέους. «Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας» είπε και σημείωσε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως πνευμονιόκοκκος και γρίπη. Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε τα στοιχεία ευρείας μελέτης στην Κίνα σε 2000 νέους, στην οποία και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος από τον κορονοϊό.

Οι λόγοι που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας «αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εντοπιστεί». «Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό» είπε και πρόσθεσε πως επιστήμονες υποθέτουν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθεί κανείς περισσότερο στον κορονοϊό.

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε ορισμένους ασθενείς παρουσιάζεται προδιάθεση για σοβαρή νόσο. «Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά σαν κάποιο σπυράκι στα χείλη. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, προκαλεί σοβαρή εγκεφαλίτιδα» είπε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Τρίτος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως πολλές φορές ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όπως και ένα αδύναμο, μπορεί να βλάψει τον ασθενή.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζεται δύσπνοια. «Έχουν όμως σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, και τελικά φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας από οξυγόνο» σημείωσε. Όπως είπε, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιατρική συμβουλή.

Για τη χρήση κλιματιστικού να αποφεύγεται η ανακύκλωση του αέρα σε χώρο που υπάρχει ασθενής με τον ιό. Το κλιματιστικό πρέπει να ρυθμίζεται με τον άερα να φεύγει προς τα έξω.

Μιλώντας για τον τρόπο διατροφής μας στην καραντίνα ανέφερε: «Άφθονο νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά κατά προτίμηση ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά». Επίσης, συνέστησε λιγότερο κρέας και λιπαρά και περισσότερο ψάρι. Όπως είπε το ελαιόλαδο θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας, ενώ καλό θα ήταν να καταναλώνουμε ελεγχόμενες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Τέλος, δεν παρέλειψε να πει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την φυσική δραστηριότητα.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα (Δευτέρα προς Τρίτη) ήρθη ο διπλασιασμός του προστίμου στα 300 ευρώ. Το Β4 θα ελέγχεται ενδελεχώς και αυστηρά. Είναι η περίπτωση επίσκεψης σε μεγαλύτερο άνθρωπο που έχει ανάγκη. Μετά τα μέτρα θα συνεχιστούν χωρίς το διπλασιασμό.

Για τους ηλικιωμένους δεν ήρθε η ώρα άρσης των περιορισμών, τόνισε ο κ. Τσιόρδας και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι στο τέλος του χρόνου μπορεί νωρίτερα, πάντως θα είναι οι τελευταίοι».

Δεύτερο κύμα δεν φαίνεται να υπάρχει στη διάρκεια του καλοκαιριού με βάση έρευνες του Harvard, είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα εκατοντάδες έρευνες, στις οποίες υπάρχει και η συμμετοχή της Ελλάδας,  και θα έχουν αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες.

«Μέχρι στιγμής έχουμε την επιτυχία όλων μας διότι ασχοληθήκαμε με το θέμα από τον Ιανουάριο και δεν βασιζόμασταν στην τύχη ή στον καλό καιρό«, είπε ο Σωτήρης Τσιόρδας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε  νέο ιατρικό πρωτόκολλο, που αφορά στην μελέτη  για την εφαρμογή όρου πλάσματος από ανθρώπους που είχαν νοσήσει,  σε νέους ασθενεις, ως μια νέα θεραπευτική προσέγγιση.

Μόνο ένα εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 2, σημείωσε ο κ. Τσιόρδας από τα συνολικά 70 που ετοιμάζονται σε όλο τον κόσμο επιημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Συνεχίζεται η αναστολή  λειτουργίας έως τις 10 Μαΐου, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα νοσοκομεία λειτουργούν για όλα τα νοσήματα και όχι μόνο για τον κορονοϊό, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Τα μέτρα

Η ανάγκη να προστατέψουμε τα χωριά μας επιβάλλει νέα μέτρα, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης δημιουργεί προϋποθέσεις διασποράς του ιού. Έτσι, στα διόδια θα γίνονται έλεγχοι στους εθνικούς δρόμους και περιφερειακούς δρόμους. Τα σημεία ελέγχου των μετακινήσεων θα είναι σε 24ωρη βάση στους δρόμους, τα αεροδρόμια, στα ΚΤΕΛ.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις του λιμενικού σε όλες τις περιοχές ελέγχου του. Μόνο όσοι έχουν κάνει δήλωση μόνιμης κατοικίας θα μπορούν να φεύγουν όχι όμως και να επιστρέψουν όσο διαρκούν τα μέτρα. Οι παράνομοι θα πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ, θα κατάσχονται πινακίδες για 60 ημέρες και θα επιστρέφουν στη βάση. Εξαιρούνται σώματα ασφαλείας, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία.   Δεν επιτρέπεται μετάδοση του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον. Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για το κοινό.