Κυ. Απρ 28th, 2024

Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Αύξηση 71% στις εισαγωγές- Στην «Eris» οφείλεται το 16% των κρουσμάτων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού με το 16% των μολύνσεων να οφείλεται στην παραλλαγή Eris, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές για κορωνοϊό στα νοσοκομεία την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, Η θετικότητα για κορωνοϊό στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 50% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14, ενώ καταγράφηκαν 20 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της μετάλλαξης Όμικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (32%) και την EG.5, γνωστή και ως «Eris» (16%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Όσον αφορά τον ιό της γρίπης, η θετικότητα παραμένει κάτω του 10%. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 70 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 27 θάνατοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ