Πε. Απρ 25th, 2024

Κωνσταντίνος Κόλλιας: ”Σαραντάπηχο”: Ένα στολίδι της Πελοποννήσου, με πλούσιο παρελθόν και ελπιδοφόρο μέλλον

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινού Σαρανταπήχου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στη Λυκοποριά Κορινθίας, όπου φίλοι του Συλλόγου από όλη την Ελλάδα παρευρέθηκαν για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Αθηνά Κόρκα, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, ο Χάρης Βυτινιώτης, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, καθώς και ο Γιώργος Οικονόμου. Επιπλέον, εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση εκπροσώπων διάφορων Συλλόγων, όπως του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ξυλοκάστρου «Κοσμάς ο Αιτωλός» και όλο το Δ.Σ. του, ο Μουσικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ξυλοκάστρου «Ο Αυλός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης “Χοράνθη”, αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρηνών.

Κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Βουλευτής Κορινθίας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε τα εξής:

«Είναι μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο Σύλλογος Ορεινού Σαρανταπήχου να παρευρεθώ στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο τόπος αυτός έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και μια ξεχωριστή αξία για όλο το νομό Κορινθίας αλλά και τη χώρα μας εν γένει. Αποτελεί ένα προορισμό με απαράμιλλο φυσικό πλούτο και κάλλος, που έχει χαράξει μια σπουδαία ιστορική διαδρομή σε βάθος ετών. Η φύση και η μακρόχρονη ιστορία του Σαρανταπήχου φρόντισαν και το προίκισαν πλουσιοπάροχα.

Το χωριό αυτό αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό της Πελοποννήσου, ενώ, όπως γνωρίζουμε όλοι, τη δεκαετία από το 1927 έως και πριν τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπήρξε διεθνές κέντρο ψυχαγωγίας και ανάπαυσης. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο πρωτοφανές για την εποχή και πολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα, ένα έργο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως “Ελληνικό Σεν Μόριτζ”! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ξενοδοχείο αυτό το επισκέπτονταν διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες, όπως και ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, που είχε διαμείνει εκεί. Γι΄αυτό και αποτέλεσε μοναδικό θέρετρο κατά την εποχή του Μεσοπολέμου.

Είναι αυτονόητη η έμπρακτη στήριξή μου απέναντι στο Σύλλογο και στους απανταχού Σαρανταπηχιώτες. Είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε, με την Περιφέρεια και όλους τους συναρμόδιους φορείς, το έργο τους, που στόχο έχει την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Σαρανταπήχου, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτής της ορεινής περιοχής καθώς και των πολιτιστικών πόρων που διαθέτει.

Άμεσα θα αναλάβω πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη αυτής της σπουδαίας περιοχής. Ζητώ από όλους να κάνουμε το ίδιο. Να φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε, ο καθένας προσωπικά, αυτό το μικρό αλλά σπουδαίο στολίδι, προς όφελος του νομού μας, αλλά και όλης της Πελοποννήσου ευρύτερα.».