Πα. Μαρ 29th, 2024

Κωνσταντίνος Τζιούμης: «Βάζουμε την Τρίπολη στον πολιτιστικό χάρτη της Χώρας»

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Την Παρασκευή 13/8/2021, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης Κωνσταντίνος υποδέχθηκε την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη προκειμένου να της παρουσιάσουμε μία σημαντική ιδέα, ένα σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Τρίπολης, που έχει ως πυρήνα και κεντρικό σημείο αναφοράς τη δημιουργία ενός μουσείου εικονικής πραγματικότητας, αφιερωμένου αποκλειστικά στην Επανάσταση του 1821, κάτι το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.

 Η έλλειψη ενός κεντρικού μουσείου εικονικής πραγματικότητας αποκλειστικού για την Ελληνική Επανάσταση είναι μια πραγματικότητα. Τα 200 χρόνια από την επανάσταση αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την ανακοίνωση ενός τέτοιου έργου.

 Η Τρίπολη διαθέτει την ιστορική τεκμηρίωση και ταυτόχρονα έχει έτοιμη την πρόταση η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό ωριμότητας.

 Ο προτεινόμενος σχεδιασμός βρίσκεται σε απόλυτη συμβατότητα με τις υποδομές που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται αυτή την στιγμή στο ιστορικό κέντρο της Τρίπολης. Αναφερόμαστε στις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, στην ανακατασκευή και λειτουργία του Μαλλιαροπούλειου θεάτρου, στο Αρχαιολογικό μουσείο, στο Μαντζούνειο, το Ψηφιακό μουσείο Τρίπολης, τη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και το  Πνευματικό κέντρο  που σταδιακά μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο συνεδριακό χώρο.

Το μουσείο, αυτό,  της Ελληνικής Επανάστασης θα αποτελέσει το επίκεντρο, το στοιχείο που θα δώσει σημαντική υπεραξία στις υφιστάμενες υποδομές. Το δημιουργούμενο σύνολο με βεβαιότητα δημιουργεί μια μεγάλη πυραμίδα πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και την τοπική οικονομία.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της παρουσίας της κ. Υπουργού σήμερα εδώ και την ευχαριστούμε θερμά γι αυτό. Θέλαμε να κάνουμε μία πρώτη συζήτηση μαζί της, προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναλάβαμε ο Δήμος Τρίπολης, μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και βουλευτή του νομού μας κ. Κώστα Βλάση  και την  μελετητική εταιρεία ΧΩΡΟΒΑΤΗΣ ΑΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και  η οποία έχει την ευθύνη του σχεδιασμού του όλου εγχειρήματος και ήδη έχει κάνει την πρώτη μελέτη.

Να  τονίσoυμε  ότι στη σημερινή συνάντηση υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν παρών και ο κ. Βλάσης, ο οποίος, όπως μας ενημέρωσε, τούτη την ώρα που μιλάμε βρίσκεται στα χωριά της Γορτυνίας κοντά στους πληγέντες από τις πυρκαγιές συμπατριώτες μας.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε:  «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες τους οι οποίοι μας ανέπτυξαν το πρόγραμμα τους στον τομέα του Πολιτισμού.
Ήδη, γίνεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη για την Επανάσταση.
Μιλήσαμε επίσης για το μεγαλόπνοο, αλλά στην ορθή κατεύθυνση, σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης, μαζί με το Ψηφιακό Μουσείο που θέλει ο Δήμος να δημιουργήσει στο χώρο της Πλατείας.
Ήταν χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μερικές εβδομάδες  αργότερα.»

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης Κωνσταντίνος δήλωσε: «Η πρότασή μας αποτελεί σίγουρα ένα μεγαλεπήβολο  σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε από μόνο του να μετατρέψει την Τρίπολη σε σημαντικό τουριστικό προορισμό και να δώσει νέα πνοή στην πόλη μας.

Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς για να ανακοινώσουμε οτιδήποτε και έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά δύσκολο ως προς την υλοποίησή του εγχείρημα. Έτσι όμως ξεκινούν όλα τα μεγάλα έργα, από μια μεγάλη και φιλόδοξη ιδέα.

Θα έχουμε όλο το χρόνο στο μέλλον να προχωρήσουμε στην ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών, εφόσον διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το πρόσφορο έδαφος που θα επιτρέψουν την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου αυτού».